Hoelang mag een baby in een autostoeltje zitten?

dossier

De juiste autostoel kiezen is belangrijk voor de veiligheid van je baby. Maar het is ook belangrijk om de autostoel op de juiste manier te gebruiken. Autostoeltjes als Maxi-cosi zijn niet slecht voor de rug van je baby zolang je ze voornamelijk gebruikt voor autoritten, maar tijdens lange autoreizen is het wel belangrijk om pauzes te nemen. Hoe lang kan een baby in een autostoeltje zitten? En wanneer moet je precies pauze nemen?

Lees ook: Het gevaar van een (dikke) jas in een autostoel

Waarom mag een baby niet te lang in een autostoeltje zitten?

123-baby-autostoel-04-16.jpg
Autostoeltjes zijn praktisch en veilig voor autoritten. Ze moeten echter niet worden misbruikt als je niet reist, en ook tijdens lange autoreizen is het belangrijk om pauzes te nemen. Waarom?

De hellingshoek van babyautostoeltjes is ontworpen om het hoofd en de ruggengraat te beschermen bij een botsing. Het is ook zo ontworpen dat je kind veilig in slaap kan vallen: zonder in elkaar te zakken of geblokkeerd te worden in zijn ademhaling. Autostoeltjes zijn echter niet ontworpen om een wieg te vervangen. De positie is niet geschikt voor langdurig slapen zonder toezicht.

“Zodra je het autostoeltje uit de basis van de auto of kinderwagen haalt en het niet gebruikt zoals het oorspronkelijk bedoeld was, neemt het risico op ademhalings- en andere problemen toe”, legt Dr. Ben Hoffman uit, professor kindergeneeskunde aan de Oregon Health & Science University en een internationale expert op het gebied van veiligheid van kinderen. Buiten de auto kan een ongebalanceerd stoeltje ervoor zorgen dat het hoofd van je baby naar voren valt en zijn luchtwegen belemmert.

Ook in de auto, als je autostoeltje slecht is afgesteld en je kind niet in de juiste positie zit, kan zijn kin tegen zijn borst drukken en zijn ademhaling belemmeren. Volg de instructies van de fabrikant over de hellingshoek en de afstelling van het harnas.
Het risico hangt dus in feite meer samen met de positie van je baby in de rolstoel dan met de lengte van de reis.

Lees ook: Autostoel: Kinderen die tegen de rijrichting zitten zijn tot 5 keer beter beschermd

Hoelang kan baby in het autostoeltje zitten?

Je baby loopt geen groot risico bij lange autoritten van een paar keer per jaar. Hij zal geen rugproblemen of een misvormd hoofdje ontwikkelen in een paar uur tijd. Tenzij je een wekenlange autorit gaat maken, moet je je niet te veel zorgen maken.

Maar net als jij moet een baby zijn ledematen regelmatig strekken. In tegenstelling tot een kind of een volwassene weten ze niet hoe ze hun houding tijdens de reis moeten aanpassen, wat na een tijdje ongemakkelijk kan zijn. Als je hem elke 2 uur een kwartier uit zijn autostoeltje haalt, kan hij zich uitrekken, zijn armen en benen bewegen en zijn spieren activeren.

Lees ook: Zo overleef je een autoreis met een peuter die écht niet graag in de auto zit

Correct gebruik van het autostoeltje

Om ervoor te zorgen dat je baby veilig in zijn autostoeltje reist, zijn hier enkele aanbevelingen om op te volgen:

  • Houd er rekening mee dat autostoeltjes ontworpen zijn om gebruikt te worden onder toezicht van een volwassene. Controleer daarom regelmatig of alles in orde is, zelfs als je baby er goed in zit. Je kan een spiegeltje op de achterbank bevestigen.  
  • Laat je baby tijdens pauzes uit het stoeltje komen. Je kunt hem bijvoorbeeld op een speelkleed laten kronkelen of op zijn buik leggen.
  • Als je autostoel ontworpen is om op een kinderwagen te worden bevestigd, zorg er dan voor dat de kinderwagen compatibel is met de autostoel.
  • Als je baby slaapt wanneer je aankomt op je bestemming, kun je hem het beste uit het autostoeltje halen en hem in een veilige slaapomgeving leggen, zoals een wiegje. 
  • Lees de instructies van je autostoeltje zorgvuldig door, zodat je de nodige aanpassingen kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby goed geïnstalleerd is. Door de instructies van de fabrikant met betrekking tot de installatiehoek op te volgen, voorkom je dat het hoofd van je baby doorzakt in het stoeltje. Een slechte houding kan de ademhaling van de kleinste baby's belemmeren: gebruik de verkleiner om het bekken van je baby omhoog te brengen en zijn luchtwegen vrij te maken (verwijder hem als je baby groeit). 
  • Zorg er ook voor dat de vijfpuntsgordel correct is afgesteld en je baby goed past.

Lees ook: Een autostoel kopen: verschillende groepen en hoe veilig vastmaken?

Lees ook: Tips voor een lange autorit met kinderen

Bronnen:
https://elht.nhs.uk
https://www.consumerreports.org
https://www.awsr.be
https://www.healthychildren.org


Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram