Conisatie: ingreep aan baarmoederhals bij afwijkend uitstrijkje

In dit artikel
Conisatie: ingreep aan baarmoederhals bij afwijkend uitstrijkje

dossier

Een conisatie is een kleine ingreep waarbij de arts een kegelvormig stukje van de baarmoeder weghaalt. Dat is nodig, als blijkt dat je uitstrijkje afwijkt of dat je in een voorstadium zit van baarmoederhalskanker. Om te voorkomen dat de afwijkende cellen kwaadaardig worden, zal men het zieke slijmvlies weghalen. De baarmoeder blijft daarbij intact.

Lees ook: Baarmoederhalskanker: symptomen, diagnose en behandeling

Lees ook: Afwijkend uitstrijkje: soorten behandelingen

Hoe verloopt een conisatie?

Getty_conisatie_baarmoederhalskanker_2022.jpg

© Getty Images

De ingreep gebeurt doorgaans onder lokale of algemene verdoving en duurt zo'n 15 minuten. De arts plaatst een speculum in de schede, waardoor de baarmoederhals zichtbaar wordt. Met een lusvormig schroeidraadje verwijdert hij een stukje van de baarmoederhalsoppervlakte. Dit stuurt hij naar de patholoog voor verder microscopisch onderzoek. Na één à twee weken is het resultaat gekend. 
Als laatste stap zal de arts met de elektrische bolelektrode het bloedverlies stelpen. Als je weinig last ondervindt en weinig bloedverlies hebt, mag je binnen het uur naar huis.

Lees ook: Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie en wat houdt dat in?

Voorwaarden voor een conisatie

Een conisatie kan niet plaatsvinden in volgende omstandigheden:

  • Tijdens je menstruatie
  • Bij infectie van vagina of baarmoederhals
  • Tijdens de zwangerschap, tenzij in uitzonderlijke omstandigheden

Lees ook: Baarmoederhalskanker DEEL 3: Vaccinatie tegen humaan papillomavirus

Herstel en opvolging

  • Na een conisatie zal je normaal gezien weinig of geen pijn ervaren. Is dat wel zo, dan kan je paracetamol innemen. De eerste week neem je het best rust.
  • Er treedt bloedverlies op na de ingreep. Daarvoor kan je een maandverband gebruiken. De hoeveelheid bloed die je verliest, is vergelijkbaar met wat je verliest tijdens je menstruatie. Als je toch veel meer bloed verliest of last hebt van sterk geurende afscheiding of koorts, moet je opnieuw de arts contacteren.
  • De eerste drie à vier weken na de ingreep vermijd je het best lokaal contact met de baarmoederhals, omdat de wonde moet genezen. Vermijd dus vaginale tampons, vrijen en zwemmen in een openbaar zwembad of zeewater. Ook is het in deze periode beter om een douche te nemen in plaats van een bad.
  • Na zes maanden zal men een controle van het uitstrijkje inplannen. Ook nadien blijft de opvolging belangrijk. Bij negen op tien vrouwen wordt het uitstrijkje weer normaal. 
  • Aangezien men de baarmoeder zelf niet opereert, heeft een conisatie geen gevolgen voor je menstruatie of vruchtbaarheid. Wel heb je een iets grotere kans op een vroeggeboorte bij een zwangerschap, afhankelijk van hoeveel weefsel is weggenomen.

Lees ook: Baarmoederhalskanker: wat als je uitstrijkje afwijkend is?

Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.radboudumc.nl
https://www.mmc.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram