Zelftesten baarmoederhalskanker zijn betrouwbaar
nieuws
Als vrouwen bij zichzelf een uitstrijkje maken met een zelftest, levert dat net zulke goede resultaten op als het klassieke uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit het IMPROVE-onderzoek onder veertienduizend Nederlandse vrouwen, dat is gepubliceerd in The Lancet Oncology. De resultaten maken volgens de onderzoekers duidelijk dat het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in de toekomst grotendeels thuis kan worden uitgevoerd.
Vanaf 2017 worden vrouwen in het Nederlandse bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker met een uitstrijkje getest op aanwezigheid van humaan papillomavirus (HPV), de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Bij een uitstrijkje haalt de arts cellen weg van het slijmvlies van de baarmoederhals en baarmoedermond. Die cellen worden daarna in het laboratorium onderzocht op onrustige cellen die baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Vrouwen die liever geen uitstrijkje bij de huisarts willen laten maken, krijgen de mogelijkheid om te kiezen voor een zelfafnameset. Uit het onderzoek blijkt dat de HPV-test op een zelfafnameset net zo nauwkeurig is als een HPV test op het reguliere uitstrijkje.
Vrouwen bij wie via de zelftest is ontdekt dat ze het HPV-virus hebben, moeten nog naar de huisarts Een positief resultaat wordt altijd opgevolgd door een analyse van ‘onrustige cellen’. Die analyse is wel mogelijk op materiaal dat door de huisarts is afgenomen maar niet op zelf-afgenomen materiaal." Het
volledige onderzoek is te vinden in
The Lancet Oncology.
Bron
Laatst bijgewerkt: februari 2019
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.