Hoe kan je je voorbereiden op een vroeggeboorte?

dossier

Het internet staat vol met tips over gezonde voeding, rust nemen en op tijd aan de alarmbel trekken als je twijfelt, om zo een vroeggeboorte te voorkomen. Maar wat als je van tevoren al weet dat de kans heel groot is dat jouw kind prematuur geboren wordt?

Gaby Dam weet als geen ander hoe het voelt als je zwangerschap anders verloopt: “Mijn eerste zwangerschap eindigde in pre-eclampsie en verlies. Mijn tweede zwangerschap was daardoor vanaf het begin medisch. Het was lichamelijk en mentaal een zware periode. Bij het minste of geringste zat ik in het ziekenhuis voor een extra echo. Zo ook op 21 juli 2020. Die echo bleek allesbehalve geruststellend. Diezelfde avond werd onze tweede zoon met spoed gehaald, 9 weken te vroeg.”

In het online magazine Anders dan verwacht vertelt Gaby haar verhaal, en maakt ze vrouwen wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en de NICU. Hieronder haar tips voor de voorbereiding op een vroeggeboorte.

Stel vragen

Stel al je vragen, ook als je denkt dat je het antwoord al weet, als je de vraag al eerder stelde of als je eigenlijk niet durft te zeggen wat je bezighoudt.

Eén van de eerste vragen die je kunt stellen aan je gynaecoloog is ‘kom ik in aanmerking voor longrijpers, en zo ja wanneer’. De longen van een baby zijn pas klaar rond de 32 tot 34 weken zwangerschap. Dreigt je baby eerder te komen, dan kunnen er longrijpers worden toegediend die de ontwikkeling van de longen een boost geven. Je gynaecoloog kan je natuurlijk ook veel vertellen over de bevalling of keizersnede. Wie zijn daarbij aanwezig? Wie is er voor jou en wie staat er klaar voor je baby? Wat gebeurt er daarna, is het mogelijk je baby vast te houden of moet hij of zij direct de couveuse in? En waar gaat je baby dan naartoe? Vraag ook om een gesprek met een neonatoloog of kinderarts, wat zien zij nu je nog zwanger bent? Wat verwachten zij na de bevalling te zien? Hoe gaan zij te werk als je baby is geboren? Kunnen zij al iets zeggen over vervolgstappen zoals behandelingen, mijlpalen of de thuiskomst?

Vergeet je partner niet. Vraag bijvoorbeeld wat zijn of haar wensen zijn tijdens de bevalling. En als jullie baby direct moet worden onderzocht en meegenomen naar een andere afdeling, gaat je partner dan met jullie baby mee of blijft hij of zij bij jou?

Rondleiding in het ziekenhuis

Vraag om een rondleiding in het ziekenhuis. Zo weet je van tevoren waar jij terecht gaat komen als je op het punt staat te bevallen en daarna. Je kunt de sfeer opsnuiven, je weet een beetje hoe de kamers er uitzien en je kunt ook hier je vragen stellen. Hoe zit het met bezoekuren, wie is er voor jou na de bevalling en hoe gaan ze om met kersverse moeders die niet op een 'roze wolk' zitten omdat hun baby op een andere afdeling is opgenomen?

Sta stil bij wat je voelt

Als je in deze fase van je zwangerschap bent beland, lijkt het alleen nog te gaan over voorbereiden en overleven. Vergeet niet om ook stil te (blijven) staan bij je gevoel. Zijn er verborgen angsten waar je met iemand over wilt praten? Is er iets nog niet duidelijk en maak je je daar druk om? Wie in het ziekenhuis geeft je een goed gevoel en wie niet, durf je jezelf of je baby aan hem of haar toe te vertrouwen? Is het antwoord nee, ga dan het gesprek aan.

Vertel erover

De meeste ouders in je omgeving moesten zich niet voorbereiden op een vroeggeboorte en kunnen zich dan ook niet altijd inleven in jouw situatie. Vertel daarom wat je te wachten staat. Dat kan helpen om onbegrip of goedbedoelde maar soms pijnlijke opmerkingen na de geboorte te vermijden.

Nu je het gesprek aangaat, vertel dan ook wat jouw wensen zijn. Sta je open voor geboortekaartjes of kraamcadeaus en bezoek? Of wil je wachten tot je samen met je baby naar huis kunt? Maak ook kenbaar wat je van familie en vrienden verwacht. Kunnen zij iets voor je doen? Tot slot, vergeet niet te overleggen met je werkgever. Door vooraf open te zijn over je situatie, is het ook voor je werkgever beter te begrijpen wanneer je bijvoorbeeld later dan gepland terugkeert naar de werkvloer.

Een doekje met jouw geur

Slaap van tevoren met een doekje dat je na de bevalling bij je baby in zijn of haar couveuse, warmtebedje of in het open wiegje kunt leggen. Jouw geur is goud waard, het is voor je baby heel herkenbaar en biedt troost nu je lijfelijk niet meer zo dichtbij bent.

Vier de geboorte

Een dreigende vroeggeboorte, soms weet je het al lang en soms vallen deze woorden als donderslag bij heldere hemel. Dreigende vroeggeboorte kan zelfs kritiek zijn, dan word je direct opgenomen en mag je je bed niet meer uit. Wat je situatie ook is, vergeet niet dat ook een plotselinge, complexe of stilgeboorte een eenmalige gebeurtenis is die nooit meer terugkomt. Er wordt een baby geboren. Jouw baby, en dat mag gevierd worden.

Vier zoals je het graag viert. Met iets te eten, drinken, een cadeautje of een familietraditie. Je kunt van tevoren een knuffeltje, wiegdekentje, omslag rompertje of prematuur mutsje voor de baby kopen. Het voelt goed om hem of haar iets mee te geven dat je met zorg hebt uitgekozen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram