Hoe verlopen de huisbezoeken van Kind en Gezin?

dossier

Tenzij je een kinderarts of huisarts verkiest, zal de opvolging van je kindje gebeuren door Kind en Gezin. In het begin komt daarvoor een verpleegkundige aan huis. Sarah Cauberghs, zelf ook verpleegkundige bij Kind en Gezin, vertelt hoe zo’n huisbezoek eraan toe gaat.

Van zodra je bevallen bent, krijgt Kind en Gezin via je ziekenhuis enkele gegevens door. Het geboortegewicht bijvoorbeeld, en de bevallingswijze. Daarop neemt een verpleegkundige met jou contact op, om een eerste huisbezoek in te plannen.

Zoals eerder verteld staan sommige ouders sceptisch tegenover die huisbezoeken, omdat ze denken dat we hen komen controleren, maar dat is absoluut de bedoeling niet. We willen ouders net ontlasten door ze de verplaatsing te besparen, want de eerste weken met een kindje kunnen nogal pittig zijn.

Rond 2 weken: eerste huisbezoek

Tijdens het eerste huisbezoek gaan we:

  • De gegevens aanvullen. Kind en Gezin is de instantie bij uitstek om alle cijfers rond geboortes in kaart te brengen. Het aantal vroeggeboortes of keizersnedes bijvoorbeeld, borstvoedingscijfers enzovoort.
  • Kijken of de baby het goed stelt. We wegen het kindje om te kijken of hij voldoende bijkomt, meten de hoofdomtrek, kijken of de navel er goed uitziet…  
  • Informatie geven over hoe je je kindje veilig te slapen legt.
  • Informatie geven over de werking van Kind en Gezin.
  • Afspraken maken voor de gehoortest en de eerste controle bij de arts.
  • De contactgegevens uitwisselen, voor als er nog vragen zouden zijn later.

Dit klinkt misschien saai, als bandwerk bijna, maar uiteraard probeert de verpleegkundige op maat van het gezin te werken en kan er steeds afgeweken worden van de standaardprocedure. De medische preventie ligt voor elk kind vast, maar de rest van de dienstverlening organiseert de verpleegkundige meer op maat. Sommige ouders hebben liever een extra huisbezoek of een inloopmoment, andere ouders willen contact via sociale media, en nog anderen houden ervan om in groep samen te komen rond een thema. Voor hen hebben we een waaier aan activiteiten. Ouders zijn vrij om hieraan deel te nemen.

(Extra) informatie kan je verkrijgen via:

Rond 6 weken: tweede huisbezoek

Tijdens dit huisbezoek wordt je kindje opnieuw gewogen en nagekeken, maar bespreken we ook de vaccinaties, wat kan je kan doen als het kindje koorts heeft enzovoort, alles op maat van het gezin. Daarnaast kijken we ook hoe het met de ouders is gesteld.

Het gebeurt vaak dat er tranen vloeien, want rond 6 weken vindt een eerste groeisprong plaats, ondervinden veel baby’s een piek van krampen, begint de vermoeidheid door te wegen… Sommige ouders zeggen me dat ze me wel weten te vinden indien nodig, maar hulp vragen is vaak toch nog moeilijker dan gedacht. Dit huisbezoek maakt de drempel iets minder groot en dat maakt het net een heel erg waardevol contactmoment.

Doorgaans vinden de volgende opvolgmomenten plaats op het consultatiebureau. Een overzicht vind je hier.

Lees ook:
Hoe verlopen de gehoortest en oogtest bij Kind en Gezin?
Ontzwangeren, wat houdt dat eigenlijk in?
Krijg je slappe borsten door borstvoeding?
Rode vlekjes en huiduitslag: alles over babyacne


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram