Neofobie: Wat als je kind niet wil proeven?

dossier

Zegt je peuter vaak “Ik lust dat niet” nog voor hij een hapje heeft geproefd? Wil je kleuter niet eten, omdat iets er anders uitziet dan hij gewoon is? Dan spreken we van voedselneofobie, of de angst om onbekende of nieuwe voedingsmiddelen te eten. Hoe ga je er best mee om?

“Mijn kind wil niet eten.”

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat élk kind deze fase doormaakt. Nele De Mulder, diëtiste Pediatrie UZ Brussel: “Voedselneofobie is een normaal gegeven in de ontwikkeling van een kind, al kan de mate van voedselneofobie sterk variëren van kind tot kind. Het hoogtepunt ligt rond de leeftijd van 2 jaar. Nadien vermindert ze geleidelijk doorheen de kleuter- en lagereschoolperiode.”

Doorgaans hebben de kinderen het vooral moeilijk met:

  • Producten van dierlijke oorsprong in vergelijking met die van niet-dierlijke oorsprong.
  • Rauw voedsel in tegenstelling tot gekookte voedingsmiddelen.
  • Eten dat zuur of bitter smaakt in vergelijking met zoete voedingsmiddelen.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind weigert te eten?

De fasen van neofobie + hoe kan je er best mee omgaan?

Zuigelingen aanvaarden doorgaans vrij makkelijk nieuwe smaken, maar wanneer je voor het eerst een nieuwe smaak of nieuwe textuur aanbiedt, kan het zijn dat je baby die hap afwijst.Het kind aanvaardt vrij gemakkelijk nieuwe smaken. Een kind dat veel smaken leert kennen in deze periode, heeft op latere leeftijd een uitgebreider smakenpallet.

  • Probeer je kindje zoveel mogelijk nieuwe smaken en texturen aan te bieden, want dat zorgt ervoor dat hij op latere leeftijd een uitgebreider smakenpalet heeft. Lijkt hij iets niet te lusten? Bied het dan na enkele dagen opnieuw aan, en eventueel nog een derde of vierde keer.

Lees ook: Waarom je kan overwegen om je kindje met z'n handjes te laten eten

Peuters: Moeilijker eetgedrag rond het einde van het tweede levensjaar is heel normaal. Een variatie in uitzicht of textuur kan al ‘onbekend’ aanvoelen, waardoor je peuter z’n neus optrekt.

  • Varieer in bereidingswijze van een bepaald voedingsmiddel (uiterlijk, textuur), maar hou er rekening mee dat dit kan stuiten op neofobie. Blijf een nieuwe smaak wel opnieuw aanbieden, want het kan tot wel 15 keer duren vooraleer het voedingsmiddel als veilig en vertrouwd wordt aanvaard. Laat wel telkens enkele dagen tussen. Het kan helpen als je zelf het goede voorbeeld geeft, of als je zorgt voor een leuke presentatie, maar dwing hem liever niet om iets te proeven tegen zijn goesting. Bij veel kindjes lukt het wel als je ze belooft dat ze het uit de mond mogen halen als ze ’t niet lekker vinden.

Lees ook: Zo leer jij je kind groenten eten

Kleuters hebben een duidelijke voorkeur wat voeding betreft.

  • Het is niet nodig om een voedingsmiddel zoeter of calorierijker te maken. Nadien wordt het bovendien moeilijker om de basissmaak te leren aanvaarden. Probeer je kindje op de juiste manier te belonen als hij iets proeft: een compliment is even krachtig als een sticker, een cadeau of een zoet dessert. Bied ook keuze en variatie aan. Zet bijvoorbeeld verschillende groenten en fruit op tafel. Aangezien kleuters zelf willen kiezen wat ze eten, stimuleert dat het proeven. En ‘proeven’ kan je op verschillende manieren: via aanraking met de handen, ruiken, likken, in de mond steken en er terug uit halen. Dwing ze niet om iets op te eten als ze er nog niet klaar voor zijn, maar probeer ze stapsgewijs te laten wennen aan voedingsmiddelen waarvoor ze angstig zijn.

Lees ook: 5 tips om jouw kind gezond te leren eten

In de lagere school neemt de neofobie stilaan af, maar het blijft belangrijk om je kindje meermaals hetzelfde aan te bieden.

  • Betrek kinderen bij het kweken van groenten en fruit en het bereiden van voedsel. Geef uitleg over het eten: vanwaar komt het, hoe smaakt het, welke textuur heeft het?  

Bronnen:
eetexpert.be
nice-info.be
psychologyinstructor.com


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram