Dit moet je weten over reflux

dossier Geeft je kindje melk terug? Meestal komt dat doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet helemaal ontwikkeld is. In dat geval zijn de klachten verdwenen tegen dat je kindje zijn eerste verjaardag viert, maar soms is er helaas meer aan de hand.

Wat kan je zelf doen tegen reflux?

Voed enkel op vraag, maar laat je kindje niet te lang huilen voor hij z’n melkje krijgt. Laat hem ook rustig drinken. Het bedje schuin zetten heeft helaas geen invloed op de reflux, linkerzijligging kan wel helpen. Bij flesvoeding:
  • Bereid het melkje zeker op de juiste manier (1 schepje per 30 ml water).
  • Een voeding moet ongeveer 15 minuten duren. Haal je dat niet? Pas dan eventueel de speen aan.
  • Hou je kindje nog even rechtop na de voeding, zodat alles mooi kan zakken.
  • Melk indikken (met johannesbroodpitmeel, rijstzetmeel, maïszetmeel,…) heeft niet veel invloed op het aantal oprispingen. Anti-regurgitatiemelk (AR) bevat al indikkingsmiddelen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Ga gerust eens langs als je je zorgen maakt, of als de klachten verergeren. Is hij ziek, wil hij niet eten of huilt hij ontroostbaar, dan kan je beter ook de dokter opzoeken om te kijken of hij zeker voldoende binnenkrijgt.

Wat is de refluxziekte (GERD)?

Als je kindje voortdurend een hele gulp melk teruggeeft, kan de slokdarm aangetast worden. Kindjes die te vroeg geboren zijn, prematuur dus, lopen meer risico, en ook kinderen met neurologische stoornissen maken meer kans. Bij andere kindjes keert melk wel terug van de maag naar de slokdarm, maar merk je 'van buitenaf' helemaal niets. In zo'n geval spreken we van verborgen reflux. Andere symptomen:
  • De oprispingen blijven ook na je doktersafspraak
  • Je baby heeft het lastig tijdens en na de maaltijden
  • Hij groeit niet zo goed
  • Hij huilt vaak door pijn bij het slikken
  • Hij heeft slaap- en ademhalingsproblemen
Behandeling: De behandeling van reflux hangt af van de ernst van de klachten. Eventueel kan de dokter geneesmiddelen voorschrijven, maar die kunnen helaas vervelende bijwerkingen hebben. Zuurremmende middelen boeken de beste resultaten. Mogelijks adviseert de dokter of kinderarts een PH-metrie voor hij beslist welke medicatie je baby krijgt. Daarbij wordt de zuurtegraad van de maag 24 uur lang gemonitord in het ziekenhuis, om te kijken hoe ernstig de terugvloei is. Dat gebeurt via een sonde die langs de neus tot in de slokdarm gebracht wordt. Dat lijkt misschien eng, maar valt eigenlijk goed mee. Uiteraard mag je ten allen tijde bij hem blijven. Lees meer: Mag je een baby wakker maken om eten te geven? 5 manieren om je baby te laten wennen aan vaste voeding Eerste hulp bij huilende baby Wanneer slaapt een baby door? Bronnen: www.gezondheid.be www.kindengezin.be www.uzgent.be


Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram