Een mooie gezichtshuid in zes stappen
boeken-interviews First impression: ons gezicht. Het is de allereerste indruk die we van onszelf geven. En toch durven we onze huid - de buitenste laag van dat visitekaartje - al eens verwaarlozen.
Let’s face it
Je huid is niet alleen je grootste orgaan, het is het enige orgaan dat zichtbaar is voor jezelf en voor de buitenwereld. En dat geldt zeker voor de huid van je gezicht, want die zit niet verstopt onder laagjes kledij. Meer zelfs, er valt heel wat van af te lezen: of je roker bent, veel in de zon zit, gezond eet en drinkt, je voldoende verzorgt… Je gelaat kan er ook voor zorgen dat je er jonger of ouder uitziet dan je werkelijke leeftijd.
Toch dragen we niet altijd voldoende zorg voor onze buitenste laag. We trekken meestal heel veel tijd uit om thuis alles netjes op te ruimen en om ons huis picobello te onderhouden, maar als het om onze eigen ‘façade’ gaat, hoeft het er niet per se altijd spic en span uit te zien. We zijn op dat terrein vaak zeer spaarzaam zowel wat tijd als geld betreft. Die enkele minuten en euro’s extra kunnen nochtans een groot verschil uitmaken, want ze vertalen zich gegarandeerd in een frisse(re) uitstraling.
Zorgen voor een mooie, gezonde huid is geen alarmplan waaraan je begint wanneer de eerste rimpels zich manifesteren. Het is een levenslang proces, een ritueel waarmee je best begint vanaf jeugdige leeftijd.
Iedereen mooi
In haar boek ‘Iedereen mooi’ schetst Angelique Vandewinkel hoe je de beste versie van jezelf wordt door je haar op de juiste manier te stylen, je handen optimaal te verzorgen, je wenkbrauwen te shapen en hoe je met de juiste opmaak je gezicht doet stralen. Maar de allereerste voorwaarde om je gezicht mooi te maquilleren, is dat de producten worden aangebracht op een gezonde huid. Dat is een huid die er fris en egaal uitziet en die goed aanvoelt.
Haar credo voor een gezonde gelaatshuid is: dagelijks grondig reinigen, zowel ’s morgens als ’s avonds ook als je geen make-up gebruikt. En haar tweede stokpaardje is dat je je huid voldoende moet beschermen tegen de zon, ook in de winter. Door je huid op die manier correct te verzorgen, vermijd je uitslag en ontstekingen maar ook vroegtijdige rimpels en verslapping.
Dat kan tellen als argument. We leggen de fond de teint en mascara dus nog even aan de kant en verdiepen ons verder in de reiniging en andere voorbereidende werkzaamheden.
Waarom is reinigen zo belangrijk?
Door je gezicht goed schoon te maken, verwijder je niet alleen make-up maar ook stofdeeltjes, vuil, bacteriën en overtollige talg. Daarom is grondig reinigen ook nodig voor wie geen make-up opdoet. Daarenboven houdt een frisse en zuivere huid de producten die je aanbrengt beter vast: je dagcrème/make-up overdag en een nachtcrème voor je naar bed gaat.
Ook de zaken die in contact komen met je gezicht moeten regelmatig worden gereinigd of vervangen: je handen, je kussensloop (om de 2 à 3 dagen), je gsm (wekelijks), je make-up-penselen (wekelijks schoonmaken met een penselenreiniger).
Het is ook een must om je huid van binnenuit goed te voeden, want daar haalt hij 80 % van zijn voedingsstoffen. Groente zoals bijvoorbeeld broccoli, wortel, tomaat, avocado en zoete aardappel zijn een waar traktaat voor je huidcellen, maar ook van vette vis (zalm, makreel, haring, tonijn, sardines) en van noten en bessen worden ze happy.
Vocht is eveneens belangrijk. Angelique raadt aan om 8 glazen water per dag te drinken. Meer dan de helft van de mensen heeft namelijk een vochtarme huid, wat resulteert in lijntjes die op rimpels lijken. Dergelijke lijntjes kunnen perfect vermeden worden als je huid voldoende gehydrateerd wordt zowel van binnen- als van buitenuit.
Ontdek je huidtype
Zo doe je de test
- Verwijder eventuele make-up, reinig je huid (zie volgende alinea) en dep je gezicht droog.
- Bekijk je huid en voel eraan na een wachttijd van minimum twee uren.
1. Glanst je huid en voelt hij wat vettig aan wanneer je hem aanraakt met je vingertoppen, dan heb je een vette huid. Het goede nieuws is dat mensen met een vettige huid minder snel rimpels krijgen.
2. Ziet je huid er ruw uit met eventueel rode of schilferige plekken en voelt hij trekkerig en onaangenaam aan, dan heb je een droge huid die misschien ook wel gevoelig is.
3. Glanst je huid een beetje en is hij niet vettig maar zacht en glad wanneer je hem aanraakt, dan heb je een normale huid die comfortabel aanvoelt.
4. Een gemengde huid zal op de meeste zones de kenmerken van een droge of normale huid vertonen maar op andere plaatsen - voorhoofd, neus, kin - vettig aanvoelen.
Een dagelijks ritueel
Je gezichtshuid goed verzorgen is meer dan elke morgen een reinigingsproduct gebruiken en daarna snel een dot dagcrème opensmeren. Een degelijke gezichtsverzorging is een dagelijks ritueel dat een ochtend- en een avondluik bevat en het ziet er als volgt uit:
Elke ochtend: Reinigen, tonifiëren, hydrateren en beschermen.
Elke avond: Oogmake-up verwijderen, voorreinigen, reinigen, tonifiëren, hydrateren
1. Reinigen (ochtend en avond)
De huid op je gezicht is niet dezelfde als die op de rest van je lichaam. Daarom zijn zeep of douchegel niet geschikt om je gezichtshuid te reinigen. Alleen water gebruiken is ook geen optie want het droogt je huid uit.
Angelique geeft de voorkeur aan een reinigingsmelk die je met cirkelvormige bewegingen masseert op een vochtig gemaakte huid (gezicht, hals en decolleté), daarna meteen goed afspoelt met water en droogdept.
Waarom melk?
De meeste vrouwen hebben een droge huid en melk is de meest zachte manier om te reinigen en te hydrateren.
Een gel of mousse is vooral geschikt voor een vette of gecombineerde huid. Je kunt die ook tijdelijk gebruiken wanneer je last hebt van pukkels of andere onzuiverheden, bijvoorbeeld tijdens de maandstonden, maar een dagelijkse reiniging met een agressieve gel verwijdert het natuurlijke hydratatielaagje. Als gevolg daarvan gaat de huid in overdrive en maakt hij extra vet aan waardoor hij glanst.
Waarom afspoelen?
Een product dat niet wordt weggespoeld en op de huid blijft zitten, kan zijn werk niet goed doen. Vergelijk het met een schoonmaakmiddel dat je op een vuile vloer giet en met een droge dweil wegneemt zonder dat er water aan te pas komt.
Angelique raadt aan om voor het afspoelen geen heet water te gebruiken. Het droogt je huid niet alleen uit, het verwijdert ook de natuurlijke oliën. Lauw water is best en dat geldt ook voor de rest van je lichaamshuid.
2. Tonifiëren (ochtend en avond)
Een ‘slimme’ toner of lotion doet niet alleen nog wat extra schoonmaakwerk. Hij hydrateert, verheldert je teint en brengt de natuurlijke zuurtegraad van je huid weer op peil na de eerste reiniging. Daardoor neemt je huid de hydraterende crème - die daarna komt - veel beter op.
Angelique raadt aan om toner zonder alcohol te gebruiken. Giet een dot ter grootte van een muntstuk van 50 cent op je handpalm, wrijf je handen over elkaar om het product erover te verdelen en strijk het product met je handen over je gezicht, hals en décolleté.
Niet afspoelen en even wachten voor je de hydraterende crème aanbrengt.
3. Hydrateren (ochtend en avond)
Koop een moisturiser die past bij je huidtype en die vitamine A bevat. Je kunt een afzonderlijke dag- en nachtcrème gebruiken of een combinatieproduct voor zowel ’s ochtends als ’s avonds.
Waarom vitamine A?
Vitamine A is een echte ‘treat’ voor de huid. Het hydrateert vochtarme huid, het maakt vette huid minder vet, het vervaagt en vertraagt rimpels, het verstevigt verslapte huid, het maakt een vlekkerige huid egaler, het versterkt gevoelige huid en het maakt de huid gezond en stralend.
4. Beschermen (ochtend)
UV-stralen zijn er overdag altijd, ook wanneer de zon niet lijkt te schijnen. En aangezien die stralen oorzaak nummer één zijn van rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping - om nog niet te bespreken van huidkanker - is een extra laagje zonnecrème geen overbodige luxe. Een dagelijkse zonnebescherming is de allerbeste anti-ageing tip.
Je wimpers en de huid rond je ogen zijn zeer gevoelig en vragen een delicate aanpak.
Doe een paar druppels oogmake-up remover op twee wattenschijfjes, leg ze met een lichte druk op je gesloten oogleden en laat het product eerst wat inwerken. Verwijder de make-up daarna heel voorzichtig met op- en neerwaartse bewegingen. Wrijf niet met druk op je oogleden en wees ook lief voor je wimpers.
6. Voorreiniging (avond)
Een voorreiniger is een oliehoudend product dat het overtollige talg (wat ook vet is) van je huid wegneemt en meteen ook onzuiverheden en make-up.
Met een reinigingsmelk op basis van water kan je geen vet oplossen (water en vet emulgeren niet) en daarom is een voorreiniging zeer belangrijk.
Masseer het product in zoals je dat bij de reiniging doet maar doe dat op een droog gezicht. Pas daarna maak je het vochtig door je handen na te maken en je gezicht daarmee nog eens te masseren. De olie op je huid zal zich na contact met je natte handen in melk transformeren. Die spoel je af met water.
Met deze routine ben je heel goed bezig om je huid stralend en gezond te houden. Wekelijks een extraatje in de vorm van een peeling, masker, serum of supplement is zeker ook aan te raden.
Bron: ‘Iedereen mooi’ van Angelique Vandewinkel - uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts
Angelique Vandewinkel is hair en make-up artist in de televisie- en de modewereld. Bij het grote publiek is ze vooral bekend van het programma ‘Zo Man, Zo Vrouw’.