Waar en wanneer kunt u een Hiv-test laten doen?

123-bloedonderzoek-bloedafn-05-15.png

nieuws Er bestaan verschillende types van Hiv-test. Omdat het enkele weken duurt vooraleer uw lichaam na een besmetting antistoffen aanmaakt die door een test kunnen worden vastgesteld, heeft het geen zin om daags na risicoseks een hiv-test te doen. Er zijn op dat moment in uw bloed nog geen sporen te vinden.

In afwachting van de hiv-test moet u zeker veilig te vrijen. Vlak na de besmetting ligt het virusgehalte in bloed en lichaamsvochten immers zeer hoog en bent u extra besmettelijk.
U kunt zich intussen ook laten testen op andere SOA omdat de wachttijd daar minder lang is.

Wanneer kunt u een hiv-test laten doen?

• De klassieke bloedtest wordt in ons land uitgevoerd vanaf 6 weken na het risicocontact. In Nederland hanteert men tegenwoordig een wachttijd van 4 weken. Het duurt dan nog ongeveer één week voor de resultaten van de test bekend zijn.
100% zekerheid dat u geen hiv hebt, hebt u met de standaardtest pas op 3 maanden na het risico. Maar als u zich op 6 weken na het risico laat testen, hebt u ook al een hoge zekerheid (95%) over een negatief resultaat.

Bent u erg ongerust na een ernstig risico, dan kunt u ook in België overwegen om u al na twee à drie weken te laten testen. Na die korte wachttijd geldt een positief testresultaat (u hebt hiv) als betrouwbaar, maar bent u nog niet zeker van een negatief testresultaat (u hebt geen hiv). Maar niet alle labo's werken met testen die al na enkele weken hiv kunnen opsporen. Bespreek deze mogelijkheden met uw arts of wendt u tot een aidsreferentiecentrum.
Normaal wordt deze test na drie maanden herhaald zodat met zekerheid kan worden vastgesteld dat u geen hiv hebt.

• De hiv-sneltest kan vanaf 6 weken na risicocontact. Ook voor deze test wordt een bloedstaal afgenomen via een vingerprik. Bij deze test krijgt u binnen het uur de uitslag.
Als de sneltest een positief resultaat geeft ('U bent besmet') dan is een klassieke bloedtest nodig om dit te bevestigen of te weerleggen. Op het resultaat daarvan moet u dan een week wachten.
In Vlaanderen kunt u voor zo’n Hiv-sneltest alleen terecht bij het Helpcenter-ITG in Antwerpen en het Elisacentrum in Brussel.

• De B>antigen-test kan een hiv-infectie aantonen vanaf 2 weken na besmetting. Een vroege negatieve Ag-test geeft echter geen uitsluitsel over een mogelijke besmetting en daarom moet u later nogmaals een klassieke hiv-test laten afnemen.

• Speekseltest
Naast de HIV-sneltest bestaat er sinds kort ook een speeksel-zelftest. Met een wattenstaafje wordt een speekselstaal afgenomen, waarop een hiv-test wordt uitgevoerd. De speekseltest is bijna even accuraat als een traditionele hiv-test met een bloedstaal. U krijgt echter pas een betrouwbaar resultaat op 3 maanden na een risico.

In het geval van een positieve test is altijd een klassieke bloedtest nodig om het resultaat te bevestigen of te weerleggen. Wanneer u echt hiv-positief blijkt te zijn, is het belangrijk dat u onder behandeling komt van een hiv-arts.

Deze test is momenteel nog niet te koop in ons land. Deze test wordt in ons land alleen toegepast in specifieke projecten. Het Helpcenter gebruikt ze bijvoorbeeld in een onderzoeksproject bij homomannen en Afrikaanse migranten.

U kunt deze zelftest op speeksel wel bestellen via internet of kopen in Amerikaanse apotheken. Als u overweegt om zo’n test te bestellen, kiest u het best voor OraQuick. Dit type van zelftesten is goedgekeurd voor verkoop in apotheken in de Verenigde Staten. De kostprijs, verzending inbegrepen, schommelt rond € 50.

Waar een test aanvragen?

• Voor de klassieke bloedtest kunt u terecht bij uw huisarts of een gespecialiseerd opsporingscentrum of Aidsreferentiecentrum.

• De sneltest en de antigentest worden alleen uitgevoerd in het Helpcenter-ITG in Antwerpen en het Elisacentrum in Brussel.
Voor adressen waar u in Nederland terecht kunt voor een sneltest: www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/hiv-infectie/hiv-test/hiv-sneltest-locaties

Hoeveel kost een hiv-test?

• Bij uw huisarts of een Aidsreferentiecentrum moet u betalen voor een raadpleging en bloedafnames, maar die worden terugbetaald door het ziekenfonds. De standaard hiv test kost 2,5 Euro (remgeld), de sneltest ca. 5 Euro

• In het Helpcenter-ITG in Antwerpen, het Elisa Centrum in Brussel en het Referentiecentrum van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel kunnen sommige personen zich ook gratis en anoniem laten testen. Een anonieme test wordt niet terugbetaald zodat u zelf ong. 20 Euro moet betalen.

Helpcenter ITG
• Afrikaanse en andere migranten uit landen waar hiv veel voorkomt.
• Homoseksuele mannen.
• Nieuwkomers met een verhoogde kans op hiv die geen toegang hebben tot de reguliere gezondheidszorg.

Elisacentrum
• migranten, en hun partners, afkomstig uit een land met een hoge hiv-prevalentie (Sub-Saharisch Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal Amerika, Zuid-Amerika, landen van de voormalige Sovjet-Unie…);
• mannen die seksuele relaties met mannen hebben;
• intraveneuze drugsgebruikers en hun partners;
• sekswerk(st)ers, hun cliënten en hun partners;
• personen met risicogedrag. Bijvoorbeeld: meerdere partners, seksuele betrekkingen onder invloed van drugs… ;
• personen van 15 tot 25 jaar, met of zonder ziekteverzekering, die vertrouwelijkheid vragen;
• mensen in een zeer precaire situatie (daklozen, zonder sociale dekking, zonder verblijfsstatuut…).

Elisacentrum Brussel
UMC Sint-Pieter, Campus César De Paepe, Cellebroersstraat 11, 1000 Brussel
www.stpierre-bru.be/nl/service/autres/elisa.html
Zonder afspraak:
Elke maandag van 8-13u
Elke woensdag van 12u30 tot 15u15
(Raadpleging uitsluitend voor 15 tot 25 jaar)
Elke donderdag van 16u30 tot 19u

En na telefonische afspraak: tel +32(0)2 535 30 03

Helpcenter ITG Antwerpen
Kronenburgstraat 43
2000 Antwerpen
03/216.02.88
Afspraken maken kan via www.helpcenteritg.be/

Meer info

www.seksualiteit.be/soas/testen/de-hiv-test
www.allesoverseks.be
www.laatjetesten.be/
www.sensoa.be
www.helpcenteritg.be
http://weljongniethetero.be
www.mannenseks.be/
www.soatest.nl
www.soaaids.nl


Laatst bijgewerkt: september 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram