Wat zijn de gevolgen van een teveel aan cholesterol ?
nieuws
Cholesterol is een vet (lipide) dat onmisbaar is om in leven te blijven. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van onze cellen en onontbeerlijk voor de aanmaak van tal van hormonen. De cholesterol in ons bloed is gedeeltelijk afkomstig uit voeding (30%) en voor de rest (70%) van de cholesterolvoorlopers die onze lever in aanzienlijke hoeveelheden aanmaakt.
De cholesterol bevindt zich niet als zodanig in het bloed, maar als een onderdeel van grotere structuren, verbindingen van vetten en eiwitten (lipoproteïnen). Er bestaan verschillende soorten lipoproteïnen. Enkele daarvan zijn bijzonder klein: lipoproteïnen met lage densiteit (LDL) en lipoproteïnen met hoge densiteit (HDL). Beide kunnen bloed filteren aan de binnenzijde van de slagaderwand. Zodra de LDL zich in de slagaderwand bevinden, fixeren ze zich op de wand, ondergaan ze wijzigingen (door oxidatie) en stapelen ze zich geleidelijk op om uiteindelijk de atheroscleroseletsels te veroorzaken. Wanneer zo’n letsel scheurt, kunnen klonters ontstaan, die op hun beurt aan de basis kunnen liggen van een infarct of beroerte.
HDL daarentegen heeft de eigenschap dat het een deel van de cholesterol die in de slagaderwand is neergeslagen, opnieuw los kan maken en meenemen naar de lever om te worden afgevoerd. Daarom noemt men de eerste (LDL) « slechte cholesterol » en de tweede (HDL) « goede cholesterol ». Het teveel aan LDL werkt de vorming van atheroscleroseletsels in de hand, terwijl overschot aan HDL weergeeft in welke mate het lichaam zich tegen atheroscleroseletsels kan beschermen.
Men kan echter niet spreken over een welbepaald cholesterolgehalte waardoor iemand een verhoogd risico op hart- en vaatziekten heeft. Om te weten of je cholesterolgehalte een risico inhoudt en om te bepalen welk gehalte voor jou het best is, moet men het geheel van de vetbalans én van de andere risicofactoren (hoge bloeddruk, roken, diabetes, zwaarlijvigheid, leeftijd…) samen bekijken.