Britse corona-variant besmettelijker dan gedacht
nieuws
In november 2020 kwam de ontdekking van een nieuwe variant van het corona-virus in het nieuws. Er werd toen al vermoed dat deze variant, die voor het eerst opdook in het zuidwesten van Groot-Brittannië, tot meer besmettingen leidt. Twee recente wetenschappelijke publicaties bevestigen dit vermoeden nu. Wetenschappers zijn bezorgd, omdat de besmettingsgraad nog hoger blijkt te liggen dan aanvankelijk werd gedacht. De Britse corona-variant, die inmiddels ook Nederland en België heeft bereikt, zou 50 tot 80% besmettelijker zijn. Dat deze hoge besmettingsgraad gevolgen heeft in Groot-Brittannië is duidelijk. Momenteel is er een enorme piek in het aantal besmettingen. In Londen, waar minimaal 1 op de 30 mensen is besmet, is afgelopen week zelfs de noodtoestand uitgeroepen door burgemeester Sadiq Khan.
Lees ook: Wat moet je weten over de nieuwe varianten van het Corona-virus
Jongeren
Verder komt uit de onderzoeken naar voren dat jongeren vaker besmet zijn met de nieuwe variant van het virus. Van alle virusbesmettingen onder jongeren in Groot-Brittannië is meer dan de helft afkomstig van de nieuwe corona-variant. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of dat jongeren inderdaad vatbaarder zijn voor de nieuwe variant van het virus. De onderzoekers sluiten namelijk niet uit dat er in de periode vóór de lockdown in Groot-Brittannië veel besmettingen onder jongeren hebben plaatsgevonden. De scholen werden immers pas later gesloten dan andere publieke ruimtes.
Mutaties en maatregelen
Dat er mutaties van het corona-virus opduiken is op zich niet bijzonder. "Varianten van het corona-virus zijn er al sinds het begin van de pandemie en zijn een product van de natuurlijke ontwikkeling van het virus", aldus de Britse professor Lawrence Young, viroloog aan de universiteit van Warwick. De gevolgen van mutaties zijn meestal beperkt. Zoals Dr. Erik Volz, onderzoeker aan het Imperial College London, stelt: "Het is buitengewoon zeldzaam dat virusmutaties ervoor zorgen dat we ons gezondheidsbeleid moeten herzien". Dit is wel het geval met de huidige variant van het virus.
Daarom is het nu alle hens aan dek in Groot-Brittannië. Wetenschappers als Young en zijn collega Dr. Julian Tang, klinisch viroloog aan de Universiteit van Leeds, benadrukken het belang van maatregelen. "Het opvolgen van de overheidsbesluiten is noodzakelijk om de druk op de gezondheidszorg te verminderen en de gevolgen van deze virus-variant te beperken", aldus Tang. Young voegt hieraan toe dat ook de test- en opsporingscapaciteit verbeterd moet worden om het virus te controleren.
Vaccins
Hoewel de wetenschappers positief zijn over het vaccinatieprogramma, zullen de vaccinaties volgens Tang op korte termijn niet bijdragen aan het controleren van het aantal infecties. Resultaten over de werkzaamheid van het vaccin bij infecties met de nieuwe variant worden op korte termijn verwacht. Kenners voorzien weinig problemen op dit gebied.
Lees ook: FAQ COVID-19: bijwerkingen van het coronavaccin, het gemuteerde virus en volgorde van vaccinatie
Goed nieuws
Er is gelukkig ook positief nieuws. Een nieuw onderzoek van de Britse gezondheidsdienst laat zien dat de besmettelijke variant van het virus niet leidt tot een ernstiger ziektebeeld bij besmette mensen. De kans op een ziekenhuisopname of overlijden is bij de Britse variant niet groter volgens de onderzoekers.
Of de nieuwe variant van het virus ook in ons land zal leiden tot een nieuwe besmettingsgolf zal de komende tijd moeten blijken. De Belgische overheid heeft gelukkig meer tijd gehad om te anticiperen op de ontwikkelingen in Groot-Brittannië. Daarnaast zijn er al geruime tijd strengere maatregelen van kracht in België, dan in Groot-Brittannië het geval was ten tijde van de ontdekking van de nieuwe variant. Daarom zal een situatie zoals in Groot-Brittannië bij ons mogelijk voorkomen kunnen worden.
Bronnen:
Davies N, Barnard RC, Jarvis CI, Kucharski AJ, Munday JD, Pearson CAB, et al. Estimated transmissibility and severity of novel SARS-CoV-2 Variant of Concern 202012/01 in England. CMMID Repository. 2020
Laatst bijgewerkt: januari 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.