Het grotsyndroom: moeite om het ‘normale’ leven op te pakken

123-groep-vrienden-praten-2-15.jpg

nieuws De versoepeling van de coronamaatregelen zorgt voor meer vrijheid, maar dat zorgt niet bij iedereen voor meer blijheid. Heel wat mensen krijgen af te rekenen met het zogenaamde ‘grotsyndroom’, waarbij ze moeite hebben om terug sociaal actiever te worden. Bij de meesten zal dat ongemak snel vanzelf overgaan, maar sommigen zullen meer tijd of hulp nodig hebben.

De terrasjes zijn al even weer open, sinds kort mogen we weer binnen op restaurant en café en kunnen we weer afspreken voor een cinema-avond…Geleidelijk aan bevrijden we ons uit de greep van de lockdown, maar dat gaat niet voor iedereen even vlot. Uit recent Amerikaans onderzoek bleek dat bijna de helft van de ondervraagde volwassenen zich ongemakkelijk voelde bij de terugkeer naar meer intense persoonlijke interactie. 

Lees ook: Hunker naar sociaal contact gelijkaardig aan honger

Moeilijk weer uit onze grot
Psychologen hebben een term geplakt op dit ongemak: het grotsyndroom. Het is geen echte ziekte maar duidt op de moeilijkheden om weer meer naar buiten te komen en je sociale leven terug ten volle op te pakken na een jaar vol lockdownmaatregelen. Omdat we als het ware zo lang in onze ‘grot’ gezeten hebben, is het niet vanzelfsprekend om er weer uit te stappen.
Angst en gewoontes
Uiteraard speelt angst voor het coronavirus een belangrijke rol bij deze moeilijkheden. Het gevaar is zeker nog niet helemaal geweken en het is meer dan begrijpelijk dat die onzekerheid blijft wegen op het gemoed, zelfs al ben je bijvoorbeeld gevaccineerd. Maar bij sommigen neemt die angst te grote proporties aan, zodat ze bijna niet meer durven in contact te komen met anderen.

Volgens psychologen heeft het ook veel te maken met gewoonte. We hebben ons zodanig aangepast aan de coronamaatregelen dat het niet eenvoudig is om het roer nu weer snel om te gooien. We zijn niet meer gewend om om te gaan met vele sociale prikkelingen en zijn zaken zoals smalltalk met collega’s en roddelen onder vrienden wat verleerd. 

Lees ook: Is thuiswerken goed voor de gezondheid?

Aandacht voor jongeren
Gelukkig zal dit probleem voor de meesten maar van korte duur zijn en zullen ze snel de draad van het ‘normale’ leven terug oppakken. Anderen zullen meer tijd nodig hebben, waarbij psychologen aanraden om jezelf niet te forceren en geleidelijk aan meer onder de mensen te komen, zonder jezelf te dwingen om meteen allerlei feestjes bij te wonen. In ernstige gevallen kan de hulp van een psycholoog soelaas brengen.

Psychologen vinden dat er speciale aandacht moet uitgaan naar jongeren, want op jonge leeftijd moet je nog veel sociale vaardigheden opbouwen en de pandemie heeft dit leerproces voor een stuk onderbroken. Vooral voor jongeren die het sociaal al moeilijk hadden, is de drempel voor contacten nog verhoogd. Daarom vinden experts dat er bijvoorbeeld speciale initiatieven moeten komen die studenten in het hoger onderwijs aanmoedigen om deel te nemen aan de activiteiten op de campus en aan het studentenleven in het algemeen. 

Lees ook: Waarom hebben jongeren het zo moeilijk tijdens corona?

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://radio1.be
https://www.vlaanderen.be
https://www.nieuwsblad.be
https://www.scientificamerican.com
https://www.nbcnews.com

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram