Langdurige of long covid: aanhoudende of terugkerende klachten na een corona-infectie

In dit artikel
Langdurige of long covid: aanhoudende of terugkerende klachten na een corona-infectie

dossier

Long covid is een breed scala van nieuwe, terugkerende of voortdurende gezondheidsproblemen die mensen ervaren nadat ze COVID-19 kregen. De klachten kunnen zich tijdens de corona-infectie ontwikkelen, maar ook pas 3 maanden nadien. Er is vooralsnog geen specifieke test om long covid op te sporen. Bovendien zijn de symptomen zeer uiteenlopend en kunnen ze ook voortvloeien uit andere gezondheidsaandoeningingen. Dat maakt dat de aandoening moeilijk te herkennen is.

Lees ook: Word je zieker van COVID als je astma hebt?

Wat zijn de symptomen van long covid?

Getty_longcovid_corona_2022.jpg

© Getty Images

Uit een studie van Sciensano blijkt dat vermoeidheid of uitputting het meest voorkomende aanhoudende symptoom is. Andere veelvoorkomende symptomen zijn hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn, ademhalingsproblemen, slaapstoornissen, angst en depressie. Deze klachten komen vaker voor bij personen met long covid na 6 maanden dan bij personen met long covid na 3 maanden. Enkel smaakverlies en reukverlies waren na 6 maanden minder aanwezig.

Bovendien heeft long covid ook negatieve gevolgen voor iemands werkstatus en economische situatie. Deze personen zijn vaker en langer in ziekteverlof dan personen zonder symptomen van long covid. Ze rapporteerden ook vaker matig en ernstig financieel verlies als gevolg van hun gezondheidstoestand.

Het onderzoek van Sciensano vertoont wel enkele beperkingen. De deelnemers moesten bijvoorbeeld zelf hun symptomen rapporteren. Daardoor konden de onderzoekers niet controleren of de symptomen een gevolg waren van een coronabesmetting. Ook bestaat de kans dat deelnemers van wie de symtomen verdwenen, afhaakten tijdens het onderzoek. Dat betekent dat patiënten met meer ernstige en langdurige klachten mogelijks oververtegenwoordigd zijn in de resultaten.

Lees ook: Pandemisch ouderschap: Hoe heeft de coronacrisis het ouderschap veranderd?

Wat gebeurt er in het lichaam?

Amerikaans onderzoek heeft onlangs aangetoond wat er precies aan de hand is in het lichaam van patiënten met long covid. De onderzoekers bemerkten namelijk een lager gehalte aan het cortisolhormoon en veel uitgeputte T-cellen in hun bloed. Wel is voor dit onderzoek nog verificatie nodig van andere onafhankelijke wetenschappers.

Het hormoon cortisol regelt vele verschillende lichaamsprocessen: het helpt fysieke en mentale stress onder controle te houden, het remt ontstekingen, regelt het glucosegehalte enzovoort. Bij personen met long covid ziet men lage gehaltes aan dit cortisolhormoon. Veelvoorkomende symptomen van de aandoening, zoals vermoeidheid en concentratieproblemen zijn daar een gevolg van. 

Het hoge gehalte aan uitgeputte T-cellen betekent volgens de onderzoekers dat patiënten tegen ziekmakers aan het vechten zijn, bijvoorbeeld tegen een restant van het coronavirus of slapende virussen die opnieuw geactiveerd werden. Dat aanhoudend vechten leidt tot chronische ontstekingsreacties. Die reacties staan in verband met vele long-covidsymptomen.

Lees ook: Bizarre symptomen van Covid-19

Wie is vatbaar?

Ook blijkt dat een bepaalde groep personen meer vatbaar is voor long covid:

  • Vrouwen
  • Personen met een lager opleidingsniveau
  • Personen met een voorgeschiedenis van chronische aandoeningen
  • Personen met overgewicht of obesitas
  • Personen die minstens één symptoom van Covid-19 hadden in de acute fase van de infectie 
  • Personen die na hun besmetting in het ziekenhuis werden opgenomen

Lees ook: Hoe tast COVID-19 de mond aan?

Is er een behandeling?

Er is voorlopig nog geen volledige duidelijkheid over de oorzaak en behandeling van long covid. Maar men begint de aandoening steeds beter te begrijpen. Daardoor kan men betere instrumenten voor diagnose en uiteindelijk ook een behandeling ontwikkelen.

Het UZ Brussel experimenteert momenteel met een op maat gemaakt kinesitherapieschema en een individueel voedingsschema. Op termijn kan men daar ook medicatie aan toevoegen. Deze integrale aanpak zou de klachten van patiënten met long covid aanzienlijk kunnen verbeteren.

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.sciensano.be
https://www.cdc.gov

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram