Voorraad geneesmiddelen voor coronapatiënten bijna uitgeput
nieuws
Universitaire ziekenhuizen dringen aan op een Europese samenwerking om een nijpend tekort aan medicijnen voor de behandeling van COVID-19-patiënten op intensieve zorg aan te vullen. “In sommige ziekenhuizen zal de voorraad over enkele dagen uitgeput zijn”, klinkt het in een persbericht van de European University Hospital Alliance (EUHA), een vereniging van negen Europese universitaire ziekenhuizen waartoe ook UZ Leuven behoort.
Een peiling toont aan dat er niet alleen een tekort is aan beademingstoestellen en persoonlijk beschermingsmateriaal zoals mondmaskers, maar ook aan geneesmiddelen voor patiënten die intensieve zorgen nodig hebben, met name spierverslappers, sedatieve en pijnverzachtende medicijnen. In de hardst getroffen EUHA-ziekenhuizen zal de voorraad over enkele dagen uitgeput zijn, in de ziekenhuizen met een grotere stock zal dat over maximum twee weken zijn.
Onrustwekkend
“Hoewel we geen exacte data hebben, zijn we ervan overtuigd dat de situatie niet beter zal zijn in de andere ziekenhuizen in Europa. Dat heeft er al toe geleid dat sommige ziekenhuizen alternatieve geneesmiddelen kochten of andere doseringen hanteren. Het is onrustwekkend dat verpleegkundigen of artsen in opleiding geneesmiddelen of doseringen moeten gebruiken waarmee ze normaal niet werken. Zeker als je weet dat ze al overwerkt zijn en als invaller niet de routine hebben om op deze afdelingen te werken”, zo meldt de EUHA.
Europese aanpak is essentieel
Sommige landen hopen hun eigen voorraad veilig te stellen door wel nog geneesmiddelen in te voeren, maar niet meer te exporteren, maar dat kan een averechts hebben. “De beschikbaarheid van geneesmiddelen hangt af van internationale distributienetwerken. Bepaalde medicijnen, ook de generische, worden maar op een paar sites wereldwijd gefabriceerd. Geen enkel land in Europa heeft de productiemogelijkheden om alle geneesmiddelen die nodig zijn zelf te voorzien”, aldus het persbericht. Volgens experts ter zake is een gezamenlijke Europese aanpak dan ook essentieel. Niet alleen voor de productie en distributie van de gebruikelijke geneesmiddelen, maar ook in de wereldwijde zoektocht naar andere medicijnen die het coronavirus aanvechten, zodat die hun weg vinden naar degene die ze het meeste nodig heeft.
Lees ook: Zo beperk je de impact van quarantaine op je mentale gezondheid
Bronnen:
https://pers.uzleuven.be
http://www.euhalliance.eu
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist