Hoe kan je diarree behandelen?

dossier

Hoewel diarree meestal na enkele dagen vanzelf verdwijnt, zijn er een paar dingen die je kan doen om het proces draaglijker te maken of diarree zelfs helemaal te voorkomen. Soms is diarree hardnekkiger en kan je maar beter medische hulp inschakelen.

Lees ook: Buikgriep: symptomen, behandeling en preventie

Wat kan je zelf doen tegen diarree?

123-vr-wc-constip-incontin-diarree-08-18.jpg
  • Bedrust is niet per se nodig bij diarree, maar als je je ziek voelt, kan het wel heilzaam zijn.
  • Om te voorkomen dat je uitdroogt, moet je voldoende water, thee of bouillon drinken. De richtlijn is twee glazen per ontlasting. Als drinken moeilijk is omdat je misselijk bent, probeer dan elke tien minuten een lepel vocht in te nemen.
  • Van zodra het mogelijk is, kan je weer beginnen te eten want door een tekort aan calorieën kan diarree langer aanhouden. Licht verteerbare voeding is niet nodig. Eet gewoon waar je zin in hebt. Vermijd enkel te veel suiker, laxerende stoffen (pruimen, koffie, vet eten) en pikante voeding. Start het best met kleine hoeveelheden.
  • Voorkom dat je anderen besmet: was dus altijd goed je handen met water en zeep nadat je naar het toilet bent geweest. Doe dit ook voordat je eten bereidt. Was het kookmateriaal goed af.
  • Respecteer de hygiënische maatregelen zeker als je op reis bent in een tropisch land of een land zonder stromend water. Gebruik daar bovendien enkel water uit gesloten flessen of water dat eerst werd gekookt. Eet geen ongekookte groente of ongeschild fruit. Let erop dat vlees en vis goed verhit zijn.

Lees ook: Diarree? Drink voldoende tegen uitdroging

Wanneer naar de dokter?

In sommige gevallen ga je beter naar de dokter:

  • Je hebt hevige diarree die na drie dagen niet verbetert
  • Je hebt matige diarree die na een week niet verbetert
  • Je hebt diarree die gedurende drie dagen gepaard gaat met koorts
  • Je hebt nog andere klachten naast diarree, zoals bloed in de ontlasting, hoge koorts of hevige buikpijn
  • Je vertoont symptomen van uitdroging, onder meer een droge mond en droge huid, donkere urine, lusteloosheid en uiteindelijk verwardheid en flauwvallen

Lees ook: Diarree: wanneer moet je naar de dokter?

Medicatie tegen diarree

  • Acute diarree gaat meestal na een paar dagen vanzelf over. Als je acute diarree hebt, gebruik je beter geen diarreeremmer zoals loperamide (Imodium). Dit soort diarree krijg je vaak door een parasiet of bacterie. Deze ziekteverwekkers moeten het lichaam verlaten via de ontlasting. Als die geremd wordt, kunnen de parasieten of bacteriën zich in het darmslijmvlies nestelen. Om praktische redenen kan een diarreeremmer soms handig zijn, bijvoorbeeld bij sociale verplichtingen. Neem het middel in dat geval niet langer dan twee dagen. Bij langdurige diarree kan je met je arts overleggen of een diarreeremmer is aangewezen.
  • Eventueel kan je in de apotheek een combinatie van zouten en suikers kopen die je oplost in water, de zogenaamde ORS (Oral Rehydration Salts). Dit bevordert de opname van vocht. Bij een gewone, acute diarree is dit middel echter niet nodig. Geef het ook liever niet aan kinderen, want een onjuiste bereiding kan gevaarlijk zijn voor hen.
  • Je arts kan een verstoorde vocht- en zoutenbalans behandelen door vocht toe te dienen via de mond of via een infuus.
  • Als blijkt dat diarree wordt veroorzaakt door een bacterie of parasiet, kan je arts die behandelen met antibiotica.

Bij diarree die langer dan een paar weken aanhoudt, zal de arts zoeken naar de onderliggende aandoening. Eventueel verwijst hij je door naar een maag-darmspecialist.

Lees ook: Diarree? Drink voldoende tegen uitdroging

Lees ook: Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

Bronnen:

https://www.thuisarts.nl
https://www.mlds.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram