Voor jou gelezen op De Standaard

Het CICO-dieet is hip op internet, maar is het ook gezond?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Nog een paar kilo kwijtspelen voor de feestdagen? Dan is er een hip dieet dat je kan volgen: CICO. Het opzet is vrij simpel: je mag alles eten wat je wil, maar je moet meer calorieën verbranden dan dat je er opneemt. Diëtiste Tanja Callewaert van het Dieethuis in Duffel vindt het dubbel.

Vergeet het PronoKal of paleo-dieet. Op de sociale netwerksite Reddit circuleert een nieuwe dieettrend. Het zogenaamde CICO staat voor ‘calories in, calories out’ en stoelt op het oude principe van calorieën opnemen, maar er nadien ook weer veel verbranden. Met het CICO-dieet draait het dus vooral rond het tellen, tellen en nog eens tellen.

Oeroud dieet
'Calorieën tellen is een oeroud principe van vermageren. Je moet er meer verbruiken dan je er opneemt als je gewicht wil verliezen', zegt Tanja Callewaert. Maar of het ook gezond is? 'Niet altijd. De essentie van het vermageren wordt herleid tot tellen. Op het einde van de rit zal je gewicht verliezen, maar niet automatisch gezonder zijn', klinkt het.

Koekjes en koolhydraten
'Een concreet voorbeeld: mensen die zich vullen met koekjes of cake tot ze een bepaald aantal calorieën bekomen, zullen kilo’s verliezen, maar op termijn is die aanpak nefast voor de gezondheid. Hetzelfde geldt voor diëters die veel koolhydraten opnemen, maar dan misschien te weinig eiwitten binnenkrijgen, waardoor er spiermassa afbreekt. Veel zaken zijn moeilijk te controleren als je met zo’n dieet werkt.'

Gezonde bronnen
Callewaert voegt eraan toe dat de focus niet ligt op wat mag, maar op het tellen. 'Als je op die manier twintig kilo verliest is het sowieso een goede zaak voor je gezondheid. Meer nog: elk dieet dat je volgt, is goed om overgewicht weg te krijgen, maar in the end schakel je in het belang van je gezondheid toch best over op een evenwichtige gezonde voeding. Er is niets mis mee als mensen de rest van hun leven calorieën willen tellen, maar maak dat je eetpatroon bestaat uit voldoende gezonde bronnen zoals volkorenproducten, groenten en fruit.'

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171114_03185457


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram