- dossierEAT-Lancet-dieet: gezonder voor mens en milieu?
- dossierWaarom is het mediterraan dieet zo gezond?
- boeken/interviewsBruin vet, wit vet... en beige vet?
- dossierHoe gezond is een pompoen?
- dossierKan de juiste voeding dementie voorkomen?
Veganisme: gezond of gevaarlijk?
dossier
Vegetariërs eten geen vlees en vis, veganisten eten helemaal geen dierlijke voedingsmiddelen, dus ook geen kaas, melk, yoghurt of eieren, enz. Een veganistisch dieet wordt vaak geassocieerd met een betere gezondheid, maar niet noodzakelijk met een lagere mortaliteit. De precieze redenen waarom een plantaardig dieet beter is voor de gezondheid, zijn nog niet duidelijk, onder meer door een gebrek aan studies op lange termijn.
Steeds meer mensen schakelen over op veganistische voeding en steeds meer voedingsbedrijven bieden veganistische alternatieven aan hoe langer hoe meer voedingsmiddelen.
De hoofdreden voor veganisme is de bekommernis om dierenrechten en dierenwelzijn en ook het streven naar een gezondere levensstijl. Bovendien biedt het dieet ook veel voordelen wat ecologie en duurzaamheid betreft. En als we de voorstanders van veganisme mogen geloven, is veganisme de gezondere vorm van vegetarisme. Maar klopt dat wel?
Vegetarisch is gezond
Er bestaat stilaan een vrij grote wetenschappelijke consensus over de stelling dat een evenwichtig, goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet gezond is en waarschijnlijk heel wat voordelen biedt in vergelijking met het klassieke, eerder vetrijke westerse diëten. Cruciaal zijn de woorden 'evenwichtig' en 'uitgebalanceerd'. Uiteindelijk is ook een dieet van pizza met kaas, snoep en frisdrank vegetarisch, maar alles behalve gezond.
Epidemiologische studies tonen aan dat vegetariërs in vergelijking met niet-vegetariërs doorgaans minder overgewicht hebben, dat ze minder risico lopen op hart- en vaatziekten en mogelijk op type 2-diabetes, en dat ze ook iets minder risico hebben op bepaalde kankers (vooral colonkanker, prostaatkanker, maagkanker).
Dezelfde studies tonen echter nauwelijks een (statistisch significant) verschil in levensverwachting: vegetariërs leven niet langer dan niet-vegetariërs, maar vermoedelijk leven ze wel langer gezond.
Het is echter nog niet helemaal duidelijk of deze gezondheidsvoordelen het gevolg zijn van het vegetarische eetpatroon: vegetariërs zijn over het algemeen slanker, sporten meer, roken minder, drinken minder alcohol enz. Kortom, ze leven gezonder. Ook die factoren zouden (mede) kunnen verklaren waarom ze minder vaak hart- en vaatziekten en minder kanker hebben.
Is veganistisch gezonder dan vegetarisch?
Is veganisme gevaarlijk?
> Vitamine B12
> Calcium
> IJzer
> Zink
Voor volwassenen bedraagt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink rond 11 mg voor mannen en 9 mg voor vrouwen. Voor zwangere vrouwen bedraagt die hoeveelheid ongeveer 11-12 mg, en tijdens de borstvoedingsperiode 14 mg.
Die hoeveelheden moeten bij een veganistische voeding opgedreven worden omdat de opname van zink uit plantaardige producten ongeveer een derde lager ligt dan bij dierlijke producten. Vandaar dat de Hoge Gezondheidsraad in haar recente voedingsadvies 13-20 mg per dag aanraadt voor vegetariërs en zeker voor veganisten.
> Omega 3-vetzuren
Is veganisme geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen?
Terwijl vrij algemeen aanvaard wordt dat een (evenwichtig samengesteld) vegetarisch eetpatroon (zonder vlees en vis maar met eieren en melkproducten) perfect mogelijk is tijdens zwangerschap en borstvoeding en voor jonge kinderen, bestaat erg geen consensus over een veganistisch eetpatroon.
- In België raden onder meer Kind & Gezin en VIGeZ een veganistisch eetpatroon af voor zuigelingen en jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wegens het grote risico op bepaalde voedingstekorten. Ook in Duitsland en Oostenrijk wordt een veganistisch eetpatroon afgeraden voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
- Volgens de Britse National Health Service en de Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics is een goed gepland en evenwichtig samengesteld veganistisch eetpatroon wel mogelijk voor zuigelingen en jonge kinderen en voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, op voorwaarde dat er geen voedingstekorten optreden.
In de praktijk zal het vaak nodig zijn voor jonge kinderen en tijdens zwangerschap en borstvoeding om supplementen van o.a. vitamine B12, vitamine D, Calcium, ijzer, jodium, zink en omega 3-vetzuren (DHA) te nemen. Daarnaast moeten zwangere veganisten (net zoals niet-vegetariërs) ook foliumzuur nemen. Vergeet vooral niet om erover te prakten met je arts.
Ook kinderen van veganistische moeders die borstvoeding krijgen, moeten een supplement met vitamine B12 en vitamine D krijgen, en net als niet-vegetariërs van vitamine K.
Bronnen:
De Belgische Veganismebeweging
Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA)
De Nederlandse Vereniging Veganisme
The Vegetarian Resource Group
Voedingscentrum
VIGeZ
NICE
National Health Service
Academy of Nutrition and Dietetics
Harvard University
The American Journal of Clinical Nutrition: Health effects of vegan diets
Nutrients: Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts
Critical Reviews in Food Science and Nutrition: Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta-analysis of observational studies.
Veganism, aging and longevity: new insight into old concepts.
Leven veganisten langer?