Wat doe je als je (huis)dier weggelopen is of als je zelf een verloren dier vindt?

123-h-hond-verloren-01-22.jpg

dossier Op sociale media zie je vaak oproepen passeren waarbij iemand radeloos op zoek is naar zijn huisdier dat weggelopen is.
Ook in de andere richting worden berichten geplaatst zoals: wie is of kent het baasje van deze schattige kat of hond?
Wat doe je eigenlijk het best als je eigen huisdier is ontsnapt? Of als je zelf een verloren of gewond dier vindt in je tuin of op openbaar terrein?   

  • Tref je een verloren gelopen, achtergelaten, gewond of gestorven dier aan op een openbare plaats en is er gevaar voor de veiligheid van de weggebruikers of voorbijgangers, dan bel je best het noodnummer 101.
  • Is de situatie veilig, dan contacteer je beter de lokale politie van de gemeente waar het dier zich bevindt.
  • Er is sowieso een meldingsplicht. Ook al zou je beslissen om het dier mee naar huis te nemen, binnen de vier dagen moet je dat melden aan de gemeente/stad waar je het dier hebt gevonden. Die zal het onderbrengen in een asiel (in speciale gevallen in een dierentuin) die de vondeling minstens 15 dagen ter beschikking van de eigenaar moet houden. Is het dier niet geregistreerd of gechipt, dan zal het asiel dit eerst in orde brengen vooraleer het dier teruggegeven wordt aan de eigenaar. Die kosten - evenals de verzorgingskosten van het asielverblijf - zijn voor rekening van de eigenaar. In sommige gemeenten en steden zijn er ook particulieren die verloren gelopen dieren opvangen en die moeten het dier minimum 45 dagen ter beschikking van de eigenaar houden, behalve als het over een hond gaat, dan is het maar 15 dagen.
  • Gaat het om een zieke of gewonde wilde vogel of een ander wild dier, dan kan je best contact nemen met Vogelbescherming Vlaanderen Contact | Vogelbescherming Vlaanderen.
  • Heb je last van zwerfkatten in je tuin, dan kan je daarvoor terecht bij de gemeente of stad waar je woont. In de meeste gevallen worden gezonde wilde zwerfkatten gesteriliseerd en daarna terug in de natuur gezet.
  • Ben je zelf een hond of kat kwijt, informeer dan eerst eens bij de politie om te horen of er daar geen dier werd binnengebracht. Indien dat niet het geval is, bel je best naar de asielen en dierenartsen in de buurt.
    Waarschuw ook het contactcentrum Homepage | DogID of Homepage | Cat ID zodat zij de status van je viervoeter kunnen aanpassen naar ‘verloren’. Denk er wel aan om het centrum ervan op de hoogte te brengen wanneer je kat of hond weer terecht is.
    Een kat of hond die gechipt is, zal uiteraard sneller met zijn baasje herenigd worden dan een dier dat niet werd geregistreerd.

Bronnen
Zwerfdieren of verloren gelopen dieren | Vlaanderen.be
Huisdier kwijt | Lokale Politie ZARA
Mijn hond of kat is verloren. Wat kan ik doen ? | Lokale Politie Neteland

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram