Gerelateerde artikels
Artsen wantrouwig tegenover e-gezondheid
nieuws
Volgens een elektronische enquête van Newpharma/MediQuality bij 380 professionals hebben Belgische artsen weinig vertrouwen in e-gezondheid.
• Hoewel één dokter op twee interesse toont in e-gezondheid en denkt dat dit een ommekeer betekent in de geschiedenis van de geneeskunde, geeft ongeveer 60 procent van hen aan zich weinig betrokken te voelen bij dit fenomeen. 16 procent verklaart zelfs helemaal geen affiniteit te hebben met de sector van de e-gezondheid. Nauwelijks 6 procent denkt bovendien dat e-gezondheid zijn werk gemakkelijker zal maken op korte termijn en slechts het dubbele deelt dit inzicht op lange termijn (10 jaar).
• Minder dan één dokter op vier denkt dat de digitale transformatie van de medische praktijk zijn patiënten zal helpen terwijl slechts 15 procent van de ondervraagden van mening is dat deze evolutie de relatie met de patiënten zal bevorderen.
• 48 procent van de respondenten gelooft niet dat e-gezondheid besparingen in de sector zal mogelijk maken en 58 procent vreest dat het in de dagelijkse uitoefening van hun beroep tot meer nadelen dan voordelen zal leiden.
• Volgens meer dan één dokter op twee is het wantrouwen aan twee hoofdhindernissen te wijten: de complexiteit in gebruik en implementatie, alsook de vrees om de gegevensbescherming te ondermijnen. Bijna 70 procent van de gezondheidsprofessionals vreest bovendien en vooral de technische risico’s of mogelijke fouten door te wijzen op het gebrek aan een totaalbeeld en bewijsmateriaal ten voordele van de materie.
• Hoewel 50 procent zegt op de hoogte te blijven van de vooruitgang en 36 procent beweert tamelijk up-to-date te zijn, heeft een derde van onze dokters nog nooit een e-gezondheidsapp geïmplementeerd. En onder diegenen die de stap al wel gezet hebben, was het elektronisch medisch dossier weinig verrassend een eerdere, doorslaggevende ervaring. Wat betreft het elektronische voorschrift, dat verplicht zal zijn vanaf 2018, stellen we vast dat 33 procent van de ondervraagden er al beroep op heeft gedaan.
• 74 procent van de ondervraagden heeft nog nooit beroep gedaan op een “Mobile Health”-app, zoals bijvoorbeeld assistentie-apps, apps voor het beheer van medische gegevens, voor de opvolging van sportactiviteiten, enzovoorts.
• 90 procent van de dokters die deelnamen aan de enquête heeft nooit hun patiënten aangeraden om geneesmiddelen op het internet te kopen. Bij de zeldzame dokters die het wel doen, is de prijs de voornaamste reden. De oorzaak van zulk wantrouwen tegenover een fenomeen in volle groei, ligt volgens 44 procent van de ondervraagden in het feit dat ze geen enkele leverancier kennen, terwijl 12 procent toegeeft er niet aan te denken.
30 procent van de patiënten van de ondervraagde dokters heeft hen effectief laten weten dat ze al online kochten, waarop 27 procent van deze dokters het hen toch afgeraden heeft.
• 40 procent van de dokters zou bereid zijn om hun cliënteel de aankoop van medicijnen zonder voorschrift en VMS’en (Vitaminen, Mineralen en Supplementen) op Belgische online platformen aan te raden als ze weten dat deze platformen vermeld zijn bij de FAGG (het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en een ruimer productaanbod hebben aan interessante prijzen.