Zijn gearomatiseerde waters een alternatief voor light frisdrank?

123m-water-drank-aroma-kruiden-02-17.jpg

nieuws Gearomatiseerde waters zijn in ons land aan een opmars bezig. Waterproducenten spelen hier gretig op in, verschillende merken beschikken al over een heel gamma van bruiswaters met smaken zoals citroen, pompelmoes of munt. Zijn deze smaakwaters een alternatief voor light frisdrank, zo vraagt het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, VIGeZ, zich af.

Wat zijn gearomatiseerde waters?
Volgens de wet vallen gearomatiseerde waters binnen dezelfde categorie als frisdranken. Op vlak van samenstelling wil dit zeggen dat de drankjes suiker en zoetstoffen mogen bevatten. In de praktijk bevatten de huidige gearomatiseerde waters geen suiker en zoetstoffen. De producten verkrijgen hun smaak door toevoeging van specifieke aroma’s. Aroma’s kunnen van natuurlijke of synthetische oorsprong zijn.

Natuurlijk of synthetisch
Natuurlijke aromastoffen worden gewonnen uit een natuurlijke bron met behulp van een natuurlijk proces (bv. koken, stomen, fermentatie,…). In de ingrediëntenlijst moeten ze aangeduid worden als ‘natuurlijk aroma’. Als de aromastoffen via een chemisch proces verkregen worden, of ze komen in de natuur niet voor, dan worden ze onder de naam ‘aroma’ op de ingrediëntenlijst teruggevonden. Sommige van deze chemisch gesynthetiseerde aromastoffen kan je ook in natuurlijke vorm terugvinden, maar vaak kiezen producenten voor chemische synthese boven isolatie uit natuurlijke bronnen omwille van puurheid, kwaliteit en kostprijs. Dat zijn dan de natuuridentieke aroma’s. Hun chemische structuur is dus identiek aan de stof die in de natuur voorkomt, maar de manier waarop het verkregen wordt is verschillend.

In de praktijk
In de praktijk zijn de aroma’s die aan levensmiddelen toegevoegd worden doorgaans samengesteld uit meerdere componenten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA is verantwoordelijk voor de evaluatie van de veiligheid van aroma’s. Van de 400 artificiële synthetische aroma’s in omloop zijn er in Europa bijvoorbeeld slechts 14 toegestaan voor gebruik. Omdat aroma’s slechts in zeer beperkte hoeveelheden voorkomen in voedingsmiddelen ligt de dagelijkse inname lager dan de dosis waarboven gezondheidseffecten verwacht worden.

Plaats in een gezond voedingspatroon?
Water is een belangrijke dorstlesser. De aanwezigheid van een fruit- of kruidensmaak kan een stimulans zijn om voldoende water te drinken. Uit het Nationaal Wateronderzoek van onze noorderburen blijkt bijvoorbeeld dat twee derde van de Nederlandse waterdrinkers het eenvoudiger vindt om voldoende water te drinken wanneer het een smaakje heeft. Gearomatiseerde waters kunnen ter vervanging van (light) frisdrank gedronken worden en dus de inname van suiker of zoetstoffen verminderen.

Goed naar etiket kijken
Het VIGeZ is van mening dat gearomatiseerd water een interessant product is om de inname van vocht te verhogen, zonder dat er onnodig veel suiker of zoetstoffen worden ingenomen. Omwille van de wettelijke indeling bij de frisdranken is het voor de consument toch aan te raden naar het etiket te kijken. De ingrediëntenlijst geeft uitsluitsel of er al dan niet suiker en/of zoetstoffen toegevoegd zijn.

Voor jonge kinderen (<12 jaar) mogen deze dranken geen alternatief zijn voor gewoon mineraalwater, het is belangrijk dat zij eerst en vooral de smaak van gewoon water leren appreciëren. Voor oudere kinderen, adolescenten en volwassenen kan het als afwisseling voor gewoon water gebruikt worden, en geniet het de voorkeur boven (light) frisdrank.

Eigen fruit
Zelf munt, citroen of andere stukjes fruit of groenten toevoegen aan water is natuurlijk ook een goed idee. Al is voorzichtigheid aangeraden vanwege pesticideresiduen die aanwezig kunnen zijn op de schil van citrusvruchten. Gebruik dus enkel het sap, geschilde of onbespoten vruchten.

Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram