- dossierWat zegt de kleur van je oorsmeer over je gezondheid?
- dossierPostherpetische neuralgie: chronische pijn na zona (gordelroos)
- dossierVroege puberteit: waarom krijgen meisjes steeds vroeger hun eerste menstruatie?
- dossierLast van hevige maandstonden? Blijf niet bij de pakken zitten.
- nieuwsHoe strikt is euthanasie geregeld in ons land?
Achter de pijn: Endometriose treft naar schatting 1 op 10 vrouwen

nieuws
Pijnlijke maandstonden, chronische pijn in de onderbuik, vermoeidheid,… Het zijn enkele symptomen van endometriose, de ‘onzichtbare’ aandoening die naar schatting 1 op 10 vrouwen1 treft in vruchtbare leeftijd. En toch blijft endometriose een onderbelichte aandoening. Bewustzijn creeëren rond endometriose heeft dan ook één duidelijk doel: de symptomen van endometriose duidelijk maken, alsook de vrouwen die klachten ervaren, aanmoedigen om hulp te zoeken bij hun arts. Hoe sneller, hoe beter zelfs.
Endometri-wat?

Prof. Dr. Hamerlynck, gynaecologe in het UZ Gent
Het gevolg daarvan? Meer dan ‘pijnlijke maandstonden’
Prof Weyers: “De klachten gaan meestal van hevige menstruatiepijn tot pijn tijdens seks, verminderde vruchtbaarheid en vermoeidheid. Bij meer gevorderde endometriose kan er pijn zijn bij het plassen en de ontlasting in de periode voor, tijdens of na de menstruatie, al dan niet in combinatie met chronische buikpijn. De klachten kunnen het dagelijks functioneren belemmeren en als gevolg daarvan kunnen er psychische klachten ontstaan zoals o.a. depressie, angst en stress.” Endometriose kan dus een zeer grote impact hebben op de levenskwaliteit van de patiënten. Vandaar het belang om over de symptomen en/of klachten te praten.
Diagnose

Prof. Dr. Weyers, gynaecoloog en hoofd van de vrouwenkliniek van het UZ Gent
Betekent een diagnose dan ook een redding?
Prof. Hamerlynck: “Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar en de keuze is afhankelijk van de specifieke klachten en de ernst ervan, de uitgebreidheid van de endometriose, een eventuele kinderwens en de leeftijd van de vrouw. De behandeling zal stapsgewijs gaan en begint meestal bij pijnstilling of ontstekingsremmers. Als dat niet voldoende blijkt, zijn hormonale medicatie zoals de klassieke pil of andere vormen van anticonceptiva een optie. Het is belangrijk om in overleg met de patiënte een behandeling te vinden die de ziekte onder controle houdt, goed verdragen wordt, en de levenskwaliteit van de vrouw verbetert.” “Er zijn ook tweedelijns geneesmiddelen,” voegt Prof. Weyers toe. “Dit zijn moleculen die de eierstokken op pauze zetten en deze optie is vooral interessant voor patiënten die niet zwanger willen worden. In sommige gevallen is -al dan niet in combinatie met voorgaande opties – een operatie noodzakelijk om letsels te verwijderen.”
En jij? En nu?

