- dossierWat kan je het best eten als je griep hebt?
- receptenRecept: focaccia
- dossierGembershot: voordelen en hoe zelf maken?
- boeken/interviewsOmgaan met emoties: durven voelen
- dossierWat is het verschil tussen fond en bouillon?
Wat is het verschil tussen zeste en ziste?
dossier
In een recept vragen ze weleens om zeste van citroen, limoen of sinaasappel toe te voegen, maar wat is zeste? En wat is het verschil met ziste?
Lees ook: De voordelen van citrusvruchten voor je gezondheid en welzijn
wat is zeste?
De zeste is het buitenste laagje van de schil van een citrusvrucht. Het is rijk aan flavonoïden (antioxidanten), vitaminen en essentiële oliën, maar kan ook sporen van pesticiden bevatten. De vrucht goed afspelen in warm water is dus belangrijk voordat je zeste toevoegt aan een gerecht of cocktail. Om de zeste te verzamelen, gebruik je een dunschiller of een zester.
Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?
Lees ook: Hoelang en hoe kun je best een halve citroen bewaren?
Wat is ziste?
De ziste is het witte, sponsachtige vlies aan de binnenkant van de schil van de citrusvrucht. Ziste bestaat uit pectines (vezels rijk aan prebiotica), aminozuren en vitaminen. Let wel, ziste heeft een bittere smaak. Hou daar zeker rekening mee voor je het toevoegt aan je gerecht.
Lees ook: Wat doe je met een citroen als je maar enkele druppels sap nodig hebt?
Bronnen:
https://unige.ch
https://www.sciencedirect.com
https://www.researchgate.net
auteur:
Barbara Simon,
lifestylejournalist