Gamen dan toch niet slecht voor geestelijke gezondheid?

123-man-gaming-gameverslaving-01-18.jpg

nieuws Gamen wordt traditioneel gezien als slecht voor je mentale welzijn, maar volgens Britse onderzoekers is dat een ongefundeerd vooroordeel. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat fervente spelers van bepaalde (sociale) games zich vaak net beter voelen, al wil dat zeker niet zeggen dat lang gamen in alle gevallen goed voor je is. De onderzoekers roepen vooral op tot meer diepgravend onderzoek over de mentale effecten van gamen om zo tot betere gezondheidsrichtlijnen te komen.

Voor de nieuwe studie over gamen werkte de Britse Universiteit van Oxford samen met de makers van twee populaire online videogames:  Animal Crossing: New Horizons en Plants vs Zombies: Battle for Neighborville. Zo konden ze objectief nagaan hoe lang mensen speelden. Vorige studies vroegen aan gamers om zelf te melden hoeveel ze speelden, inschattingen die niet noodzakelijk strookten met de werkelijkheid. Meer dan 3.200 meerderjarige gamers namen deel aan de studie, waarbij ze ook vragen beantwoordden over hun mentale welzijn.
Sociale aspect
De resultaten verrasten de onderzoekers. Mensen die zowat iedere dag uren besteedden aan de spelletjes, bleken zich net mentaal beter te voelen dan anderen. Dat wil niet automatisch zeggen dat het gamen zelf hen beter deed voelen, maar is toch een teken aan de wand. De onderzoekers wijzen erop dat beide spelletjes duidelijke sociale kenmerken hadden, want spelers hadden binnen de virtuele omgeving veelvuldig contact met andere karakters gecontroleerd door andere mensen. Mogelijk speelt dit sociale aspect een cruciale rol.

De studie toont ook het belang van de redenen waarom mensen zich aan het gamen zetten. Bij mensen die speelden uit een noodzaak om zich te onttrekken aan de stress in hun leven, konden de games er niet voor zorgen dat ze zich gelukkig voelden. Degenen die puur voor het spelplezier kozen om te gamen, scoorden – logischerwijs – een stuk beter op mentaal welzijn. 
Bijkomend onderzoek nodig
Is het volgens de onderzoekers een goed idee om ons met zijn allen op het gamen te storten? In geen geval. Ze bestudeerden enkel twee sociale games en mogelijk zijn andere spelletjes een stuk minder goed voor de geestelijke gezondheid. Ook hangt veel af van je persoonlijkheid en zijn excessen uiteraard uit den boze. Daarnaast waren er enkel meerderjarigen betrokken in de studie. “Ik ben er zeker van dat we in bijkomend onderzoek ook veel zullen leren over schadelijke elementen in games”, stelde hoofdonderzoeker Andrew Przybylski.

Dergelijk onderzoek is volgens de wetenschappers dringend nodig. Ze hekelen het feit dat grote instellingen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie verregaande uitspraken doen over het verslavende karakter van gamen en de negatieve gevolgen daarvan, zonder dat deze gebaseerd zijn op kwaliteitsvolle gegevens. Aangezien gamen goed kan zijn voor het psychologisch welzijn, is het belangrijk mensen deze voordelen niet te ontzeggen met overdreven strikte richtlijnen. De wetenschappers hopen een kleine stap te hebben gezet richting betere methoden om de effecten van gamen te bestuderen, om zo beleidsmakers juistere informatie te bezorgen voor gezondheidsrichtlijnen.
Nederlandse studie bij jongeren
Recent wees een kleiner onderzoek in Nederland, van de Radboud Universiteit, al op positieve kanten van het gamegedrag van jongeren. De Nederlanders bestudeerden drie jaar lang het gamegedrag van 600 jongeren en concludeerden dat gamen veel socialer is dan vaak gedacht wordt. Terwijl ouders vaak bezorgd zijn dat gamende jongeren zich afzonderen, blijkt eigenlijk dat gamen eenzaamheid dikwijls kan tegengaan, omdat jongeren juist vaak samen spelen.

Bronnen:
https://www.oii.ox.ac.uk
https://www.ox.ac.uk
https://www.theguardian.com
https://www.businessinsider.com
https://www.rtlnieuws.nl
https://psyarxiv.com

Lees ook: Wanneer wordt gamen een probleem?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram