- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierMazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?
- dossierMijn kind heeft alcohol gedronken: wat moet ik doen?
Wanneer wordt gamen een probleem?
nieuws
Een computerspel, surfen of chatten op internet is voor miljoenen mensen een onschuldige bezigheid. De meeste gamers doen aan recreatief gamen, dit wil zeggen dat het blijft bij gamen als hobby of ontspanning. Maar niet voor iedereen. Voor een kleine groep kan men wel spreken van problematisch gamen.
Wanneer wordt gamen een probleem?
Het simpelweg tellen van uren per dag of per week is niet voldoende om dit vast te stellen. Het is heel menselijk om veel tijd te besteden aan een meeslepende hobby. Een kind dat veel spelletjes doet op de computer hoeft niet meteen tot zorgen te leiden. Wanneer hij/ zij nog andere activiteiten heeft, sociale contacten onderhoudt buiten het spel om, nog naar school gaat, huiswerk maakt, nog aan tafel komt bij het eten en een beetje bijtijds naar bed gaat, zijn zorgen niet nodig.
Er is pas sprake van een probleem wanneer jij zelf, of je omgeving, serieuze hinder ondervinden van je gedrag – en dat het je niet meer lukt om te stoppen of minderen. Voor sommigen neemt gamen zoveel tijd in beslag dat het ten koste gaat van andere activiteiten.
Signalen die kunnen wijzen op problematisch gamen:
• School, werk, gezin, vrienden en/of vroegere hobby’s worden verwaarloosd of komen onder druk te staan.
• Als je je verveelt, grijp je automatisch terug naar het gamen. Bij problemen vlucht je in het spel.
• Je denkt eraan wanneer je met iets anders bezig bent.
• Als er niet gegamed kan worden, ben je slecht gezind of prikkelbaar.
• Je zondert je meer en meer af om te gamen en raakt geïsoleerd.
• Je probeert te minderen of te stoppen, maar dat lukt niet, of maar heel even.
• Het dag- en nachtritme vervaagt en de persoonlijke verzorging wordt verwaarloosd.
Gameverslaving?
Soms wordt er van ‘verslaafd gamen’ gesproken. Tot nu toe is gameverslaving niet officieel erkend als psychiatrische stoornis, maar er wordt wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een verslaving – of het nu om gamen gaat of om iets anders – wil zeggen dat een bepaalde behoefte onweerstaanbaar wordt. ‘Willen gamen’ wordt een kwestie van ‘moeten gamen’. Onderzoek laat zien dat er in Nederland een kleine groep jongeren bestaat (de schattingen lopen uiteen van 1% tot 3%) die als gameverslaafd gezien kan worden.
Een gameverslaafde jongere speelt ontzettend veel en slaagt er niet in dit te minderen. Ook niet wanneer hij zelf ervaart dat het gamen tot problemen leidt, bijvoorbeeld omdat vriendschappen verbroken worden, schoolresultaten achteruit hollen of vermoeidheid toeslaat. De door de jongere zelf voorgenomen speeltijd wordt bijna altijd overschreden en ook na twee of drie uur extra spelen lukt het nog maar moeilijk te stoppen. In plaats van te minderen, wil hij steeds meer gamen. En wanneer er niet gespeeld wordt, zijn zijn gedachten vaak wel bij het spel. Wanneer deze jongeren begrensd worden in hun mogelijkheden om te gamen, raken ze hiervan erg overstuur en kunnen agressief reageren.
Test je gamegedrag Op volgende websites kan je je internet- en/of gamegedrag online testen.
• www.druglijn.be/aan-de-slag/gamen.aspx
• http://gameadviesopmaat.nl
Waarom raakt iemand in de problemen met gamen?
Net zoals met ander problematisch gedrag verschillen de risico’s naargelang mens (de gamer), middel (het type game) en milieu (de omgeving waarin gespeeld wordt).
• Zo spelen persoonlijke gevoeligheden een rol, zoals de nood aan snelle kicks, de neiging tot uitstellen, moeite hebben met sociale situaties, een negatief zelfbeeld, minder tevreden zijn met het dagelijkse leven,...
• Ook het milieu (de omgeving en de omstandigheden waarin gespeeld wordt) beïnvloedt de risico’s. Het is namelijk belangrijk om van jongs af aan een goede balans in te bouwen tussen gamen en andere manieren van ontspanning. Wie door omstandigheden bijvoorbeeld weinig mogelijkheden heeft voor andere vrijetijdsbesteding, zal sneller in de problemen komen.
• Ook de eigenschappen van het spel zelf kunnen problematisch gamen in de hand werken. Een goed spel moet in zekere zin ‘verslavend’ zijn om gespeeld te worden.
Veel games worden geleidelijk aan moeilijker, zodat het spel steeds spannend blijft. Iedere keer de gamer een doel bereikt, krijgt hij bovendien een beloning.
Mensen die veel gamen, hebben vaak een voorkeur voor Massively Multiplayer Online Role Playing Games (MMORPG's). Dit zijn games waarin je een bepaalde rol(len) speelt en die je online met meerdere spelers 24 u op 24 kan spelen. Deze spelen zijn 'onuitspeelbaar', de gamer moet veel spelen om er beter in te worden (lees vaardigheden op te doen) en om verder te geraken. Dit betekent dat de speler zoveel mogelijk aanwezig moet zijn in het spel. zo kan hij afspraken maken met andere spelers afspraken om bijvoorbeeld een bepaalde opdracht uit te voeren. Ook first person shooter of FPS-games zijn erg populair. In een FPS-game zie je het karakter dat je bestuurt niet op het scherm maar bestuur je het spel vanuit de eerste persoon. Je ziet op het scherm het wapen dat je bedient. De bedoeling van het spel is dat je je tegenstanders neerschiet voor ze jou neerhalen.
Lees ook: Wat kan je doen bij problematisch internet- of gamegedrag?
Bronnen:
www.druglijn.be
www.cadlimburg.be/preventie-themas-gamen
www.opvoedadvies.nl/gameverslaving.htm
www.gameverslaving.nl/
http://gameadviesopmaat.nl
http://ivo.nl