Wat gebeurt er met je hersenen als je elke dag klaagt?

In dit artikel
Wat gebeurt er met je hersenen als je elke dag klaagt?

dossier

We klagen allemaal wel eens, sommigen vaker dan anderen. Maar je hebt ook personen die voortdurend negatief zijn, nooit tevreden lijken te zijn met iets of iemand, en dit altijd ventileren. Hoewel dat vervelend kan zijn voor vrienden en familie, is het belangrijk dat je deze personen probeert te begrijpen.

Lees ook: Welke soorten persoonlijkheidsstoornissen bestaan er en wat zijn de symptomen?

Soorten klagers

123-vr-ouder-menop-psych-02-19.jpg
Een klager kan je over het algemeen opdelen in drie categorieën:

  • Mensen die aandacht zoeken door te klagen. Ze blijven maar doorzeuren over hoe ze het slechter hebben dan alle anderen. 
  • Chronische klagers: zelfs als ze hun klaagzang niet uiten, denken deze personen er waarschijnlijk wel over na. Volgens psychologen is dit gedrag dwangmatig. 
  • Klagers met een laag EQ: deze personen hebben een gebrek aan EQ of emotionele intelligentie. Ze zijn niet geïnteresseerd in jouw perspectief, gedachten of gevoelens. Je bent louter een klankbord voor hen.

Lees ook: Hoe herken je een midlifecrisis en hoe ga je ermee om?

Het ligt aan de hersenen

Het menselijk brein is opmerkelijk kneedbaar, iets dat we ‘neuroplasticiteit’ noemen. We kunnen onze hersenen dus op een positieve manier veranderen: onze intelligentie verhogen, ook onze emotionele intelligentie, en nieuwe vaardigheden aanleren. In sommige gevallen kan zelfs hersenbeschadiging ongedaan gemaakt worden. Maar het werkt ook in de omgekeerde richting. We kunnen onze hersenstructuur ook op een negatieve manier veranderen.

Dr. Michael Merzenich, gerenommeerd neurowetenschapper, legde de relatie bloot tussen onze gedachten en structurele veranderingen in de hersenen. Je ervaringen, gedrag, gewoonten, denkpatronen en manier van reageren op de wereld zijn onlosmakelijk verbonden met hoe je hersenen bedraad zijn. Negatieve gewoonten veranderen je hersenen op een negatieve manier. Positieve gewoonten veranderen je hersenen op een positieve manier.

Klagen is een voorbeeld van dergelijk negatief gedrag. Als klaaggedachten voortdurend in je hersenen blijven malen, zal dit gedrag onvermijdelijk je denkproces veranderen. Verandering in gedachten leidt tot verandering in overtuigingen, wat op zijn beurt leidt tot een verandering in gedrag. 

Bovendien heeft ons brein een vooringenomenheid voor negativiteit: het richt zich meer op ongunstige omstandigheden dan op positieve. Negatieve impulsen produceren nu eenmaal meer hersenactiviteit dan positieve impulsen, en ze worden ook makkelijker waargenomen. Als we gaan klagen, blijven we ons steeds opnieuw richten op die negativiteit. Ons negatieve gedrag komt dus tot stand door herhaling.

Lees ook: Verraadt ons gezicht hoe we ons voelen?

Hoe stop je met klagen?

We moeten onze gevoelens op een natuurlijke manier verwerken als ze binnenkomen, maar met concrete stappen kan je wel het negatief denken tegengaan.

Onderzoek toont aan dat affirmaties, meditatie en mindfulness misschien wel de krachtigste middelen zijn om negativiteit tegen te gaan.

Mensen die bijvoorbeeld dagelijks mediteren zouden meer positieve emoties ervaren dan mensen die dat niet doen. Ze zijn meer mindful, hebben een doel in het leven, meer sociale steun en minder ziektesymptomen. Elke dag 15 tot 20 mediteren, kan al een enorm verschil maken in je leven en de capaciteit van je hersenen vergroten. Daardoor zal je automatisch ook minder geneigd zijn om te klagen. 

Bronnen:
https://www.powerofpositivity.com


Lees ook: Werkt mindfulness even goed als antidepressiva bij een depressie?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram