Voeding die je concentratie en geheugen boost
dossier Een goede focus en voldoende geheugencapaciteit zijn onmisbaar als je moet studeren. Een gezonde voeding zal daarbij zeker helpen, maar deze voedingsstoffen geven nog eens een extra boost aan de goede werking van je brein.
Donkerrode en paarse vruchten en groente
Een studie aan de Tufts Universiteit in de Verenigde Staten suggereert dat de consumptie van blauwe bessen effect kan hebben in het vertragen van kortetermijn-geheugenverlies. Blauwe bessen zitten namelijk vol anthocyanine. Die antioxidant beschermt het brein tegen vrije radicalen en bevordert de doorstroming van zuurstof naar de hersenen. Met andere paarse en donkerrode vruchten en groente zoals bijvoorbeeld bramen, zwarte bessen (cassis) en rodekool kan je eigenlijk hetzelfde effect bereiken. Blauwe en zwarte bessen zitten daarenboven ook boordevol vitamine C en die vitamine assisteert je graag bij het behouden van je focus. Bepaalde studies tonen aan dat vitamine C eveneens nuttig kan zijn bij het beheersen van angst en stress.
Lees ook: Stress heeft een negatieve invloed op voedingskeuze en gewicht
Volkoren granen
Doordat volkoren granen een lage glycemische index hebben, wordt die glucose (energie) langzaam afgegeven waardoor we de hele dag alert blijven. Haver is ideaal omdat het relatief weinig calorieën bevat. Het zorgt voor een zeer lang verzadigingsgevoel omdat het zo vezelrijk is.
Lees ook: Wat zegt de kleur van een brood over de voedingswaarde?
Banaan
Een banaan is een ideaal tussendoortje als je je concentratie een boost wilt geven. Vooral de grote hoeveelheid kalium die bananen bevatten, is een weldaad voor de hersenen. Daarnaast zijn bananen ook leverancier van ijzer, fosfor, magnesium, zink, selenium en calcium: stuk voor stuk mineralen die het lichaam goed kan gebruiken. En het zijn ook nog eens vitaminebommetjes want ze bevatten heel veel vitamines in hoge concentraties.
Lees ook: Hoe gezond is een banaan?
Pure chocolade
Lees ook: Is chocolade goed voor je hersenen?
Avocado
Hoewel ons brein maar een klein deel van ons lichaam inneemt, consumeert het maar liefst 20 procent van de energie die we via onze voeding opnemen. Onze hersenen bestaan voor zo’n 60 procent uit vetten en die moeten regelmatig worden aangevuld met nieuwe gezonde vetten. En met dergelijke vetten is de avocado goed gestoffeerd! Daarbovenop stimuleert deze vrucht nog eens de bloedsomloop, wat zeer belangrijk is voor het goed functioneren van de hersenen, en helpt hij mee om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.
Lees ook: Hoe gezond is een avocado?
Noten en zaden
Net als o.a. volkoren granen en groene bladgroente zitten walnoten en pompoenpitten vol vitamine E. Dat is een vitamine die genoemd wordt als belangrijke speler in het afremmen van cognitieve achteruitgang en in de preventie tegen de ziekte van Alzheimer. Helaas werd er tot nu geen ‘brain food’ ontdekt die ons volledig beschermt tegen dementie, maar bepaalde voedingsstoffen kunnen sowieso een positieve rol spelen in de preventie ervan. Het is niet toevallig dat een walnoot op een stel hersenen lijkt…
Lees ook: Hoe gezond zijn noten?
Spinazie en andere groene bladgroente
Lees ook: Is vis met spinazie kankerverwekkend?
Salie
Lees ook: Zelf kruidenazijn maken
Vette vis
Lees ook: Warm gerookte zalm met broccolipuree en avocado
Eieren
Eigeel is een rijke bron van choline, een essentiële stof voor de aanmaak van de geheugen-verhogende stof acetylcholine (zie ook broccoli). Samen met de vitamines B1 en B3 speelt choline een belangrijke rol in het reguleren van de hersenfuncties.
Lees ook: Hoe bak je een perfect spiegelei?
Broccoli
Lees ook: Helpt broccoli het risico op het krijgen van kanker te verkleinen?
Groene thee
Groene thee bevat meer cafeïne dan zwarte of witte thee en ook meer theanine. Die stof zorgt ervoor dat de cafeïne uit de thee beetje bij beetje vrijkomt waardoor je langer alert blijft en de focus niet beperkt blijft tot een korte kick.
Lees ook: Helpt groene thee het risico op kanker verlagen?
Recept: gezonde pannenkoek
Dit gezond ontbijt combineert heel veel van de hierboven genoemde producten. Ingrediënten voor 1 persoon2 el haverzemelen1 el gebroken lijnzaad 1 ei 3 el (60 g) Griekse yoghurt/kwark of 1 petit suisse 1 el geplette noten 1/2 banaan 1 handje blauwe bessen optioneel: 1 el bosbessenconfituur Bereiding
Een recept uit het boek 'Koken voor een maatje minder - min 6 kg in 6 weken' van Hilde Deweer & Marie Bossuyt uitgegeven bij Pelckmans/Forte Culinair Wil je deze pancake als lunch eten?Mix dan wat salie en spinazieblaadjes (eventueel ook een paar pompoenpitten) in het beslag, smeer de gebakken pannenkoek in met roomkaas of geitenkaas en serveer hem als wrap gevuld met blokjes avocado, gerookte zalm, jonge spinazieblaadjes, geraspte Parmezaanse kaas, (zongedroogde) kerstomaten en hazelnoten. |
Bronnen: