Betere slaagkansen zwangerschap dankzij sperma-DNA-test

nieuws Het fertiliteitslabo van het UZA voert als enig labo in België een techniek uit die de DNA-beschadiging in het sperma accuraat meet. DNA-beschadiging in het sperma is een belangrijke oorzaak van mannelijke onvruchtbaarheid en wordt niet ontdekt bij een standaard spermatest die voorafgaat aan een vruchtbaarheidsbehandeling.

Met een gewone spermatest, ook wel ‘semenanalyse’ genoemd, worden aantal, vorm en beweeglijkheid van de zaadcellen onderzocht. Uiteraard biedt dit een eerste inzicht in de kwaliteit van het sperma, maar het zegt niets over de inhoud, namelijk het DNA dat zich in de kop van de zaadcel bevindt en dat uiteindelijk moet versmelten met het DNA van de eicel. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat DNA-beschadiging in het sperma de kans op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling ernstig vermindert.

Daarom voert het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het UZA een ‘sperma-DNA-fragmentatie’ test uit alvorens met een kunstmatige vruchtbaarheidsbehandeling (IUI, IVF- of ICSI) te starten. Indien het DNA beschadigd blijkt te zijn, kan het CRG voorzorgsmaatregelen nemen om de slaagkansen op een zwangerschap te verhogen. De sperma-DNA-test meet de DNA-beschadiging in de zaadcellen op basis van 5.000 tot 10.000 zaadcellen per staal. Een verhoogde sperma-DNA-schade kan effect hebben op de bevruchting en de celdeling. Soms echter treedt het effect pas later op, zoals het uitblijven van een zwangerschap of het optreden van een miskraam.

De belangrijkste oorzaak van sperma DNA-beschadiging is oxidatieve stress, die kan ontstaan door onder andere overmatig alcoholgebruik,onaangepaste voeding, roken, medicijngebruik, luchtvervuiling, infecties of spataderen van de mannelijke voortplantingsorganen, diabetes of overgewicht. Als aanpassingen van de levensstijl of oorzakelijke behandelingen niet helpen, kan een andere voorbereidingstechniek voor het sperma een optie zijn om de kans op zwangerschap te verhogen en het risico op een miskraam te verminderen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram