Zorgt je keukeninrichting voor extra gewicht?
nieuws
Heeft de inrichting van je keuken een invloed op je eetgedrag en dus ook op je gewicht? Gedragsprofessor Brian Wansink van het Food and Brand Lab van de Amerikaanse Cornell University onderzoekt het en heeft slimme inrichtingstips die kilo’s kunnen schelen. Dat meldt het Nederlandse Voedingscentrum.
Een greep uit de mogelijkheden
1. Geen snacks op het aanrecht
Mensen die cruesli (krokante muesli) op een zichtbare plek hebben liggen, wegen ruim 10 kilo meer dan mensen die het onzichtbaar in de kast hebben staan. Haal daarom al het eten van het aanrecht, behalve fruit en groente.
Op het werk geldt trouwens hetzelfde: secretaresses die de snoeppot verplaatsten van hun bureau naar de la aten gemiddeld elke dag 74 kilocalorieën minder. Dat scheelt hen zo’n 2 tot 3 kilo extra lichaamsgewicht in het komende jaar.
2. Hou het opgeruimd
De keuken kan een verzamelplaats worden van stapels kranten, opladers en speelgoed. Maar wat blijkt? Mensen die eten in een rommelige omgeving eten 44% meer snacks dan diegenen in een opgeruimde omgeving.
3. Niet te wit, maar ook niet te donker
Witte, strakke keukens zijn populair. Maar Wansink ontdekte dat lichte omgevingen aanzetten om meer te eten. Heel donkere ruimtes hebben hetzelfde effect, vooral als het licht gedimd is en er zachte muziek speelt. Hier blijven mensen langer hangen en eten ze gemiddeld 9 minuten langer.
Welke kleur dan? Volgens Wansink is elke heldere kleur beter dan wit of crème. Ook eten aan een eettafel in de woonkamer is een goede strategie, omdat je verder van al het eten bent.
4. Geen hangplek
Als je minder wil snacken is het beter om activiteiten zoals televisie kijken, mail beantwoorden en huiswerk maken te verhuizen naar een plek ver van het eten. Wanneer mensen tv’s, tablets en hangstoelen weghalen blijken ze elke dag 18 minuten minder lang in de keuken te zijn. Dat scheelt snacks, want hoe langer je rondhangt in de keuken, hoe meer je zal snacken.
5. Slimme (koel)kastinrichting Je blijkt 3 keer zo vaak te kiezen voor het eten dat je als eerste ziet als je de kast opendoet, dan voor het vijfde product. Zorg dus dat je niet als eerste chips of koekjes ziet. Je kan ook overwegen om de voedselvoorraad nog verder weg te leggen, door voorraadplanken te maken in de kelder, garderobe of garage. Plaats gezonde(re) keuzes vooraan.
6. Kleiner servies
Het formaat van ons servies is de laatste jaren enorm gegroeid. Dit grotere servies leidt tot meer eten, want door gezichtsbedrog lijkt 225 gram pasta een beetje miezerig op een groot bord. Hierdoor pakken mensen een extra schep en dat leidt tot een extra 80 kilocalorieën per maaltijd. Maal 3 maaltijden, maal 365 dagen per jaar… Met glazen speelt hetzelfde.
Bronnen:
www.slimbydesign.org