- dossierRhesusfactor
- boeken/interviewsOmgaan met emoties: durven voelen
- nieuwsHoe kunnen we onze microbiota behouden als we antibiotica gebruiken?
- dossierSneller ziek door kou?
- dossierWinterhanden en wintertenen (perniones)
Hooikoorts in september door Ambrosia
nieuws
Ambrosia is een plant uit Noord-Amerika, die ook wel hooikoortsplant genoemd, omdat hij tijdens de bloei grote hoeveelheden pollen produceert die een allergische reactie kunnen veroorzaken. De pollen zijn zeer sterk allergeen. Dat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. In vergelijking met andere plantensoorten zijn betrekkelijk weinig ambrosiapollen nodig om allergische reacties te veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Sommige mensen kunnen als gevolg van blootstelling aan ambrosiapollen ook heftige astmaklachten ontwikkelen.
Daarbij bloeit de plant pas vanaf eind augustus tot en met oktober, waardoor het huidige hooikoortsseizoen met 2 maanden verlengd kan worden. Het is niet omdat u allergisch bent aan graspollen dat u ook automatisch reageert op ambrosia. Maar het risico dat u zo’n allergie ontwikkelt, is wel groter. In de Verenigde Staten is ambrosia de grootste bron van stuifmeelallergie.
In België is de plant nog vrij zeldzaam en vormt hij (nog) geen probleem, maar in Nederland komt hij op grote schaal voor. Verwacht wordt dat hij zich in de komende jaren ook bij ons zal verspreiden. Nederland voert momenteel actief campagne om waarnemingen over de soort te verkrijgen en om particulieren en beheerders van natuurgebieden en bermen aan te sporen om de plant te bestrijden.
De Belgische overheden ontwikkelden daarom samen met Natuurpunt en Natagora (vereniging ter bescherming van de natuur, actief in Brussel en Wallonië) een waarschuwingssysteem, zie www.waarnemingen.be/exoten, daar is ook een herkenningsfiche voor de soort beschikbaar.
• Vermijd dat de plant in de natuur terecht komt, plant hem bijvoorbeeld niet aan in de tuin. Mocht de plant in uw tuin voorkomen, dan raadt het agentschap Natuur en Bos u aan deze te verwijderen.
• Ziet u de soort in het wild, dan kan u dit melden via www.waarnemingen.be.
Meer info
www.vwa.nl/onderwerpen/gevaren/dossier/ambrosia1
www.ambrosiavrij.nu
www.natuurenbos.be