Doe-het-zelf wondjes verzorgen

nieuws Beperkte wondjes kunt u zelf de baas als u enkele elementaire regels in acht neemt.

Prikwondjes, bijvoorbeeld van doornen, van een naald of door een insect lijken op het eerste gezicht onschuldig maar kunnen soms verraderlijk zijn omwille van hun grote kans op infectie. Zorg er bij een prikwonde voor dat er niets in de wonde blijft zitten (een angel, een stukje van een doorn, een splinter,...). Spoel de wonde goed met zuiver stromend water (kraantjeswater of drinkbaar water). Droog na het spoelen de omgeving rond de wonde af, maar kom niet aan de wonde zelf. Ontsmet meteen zo grondig mogelijk.

Schaaf- en snijwonden moeten eerst en vooral proper gemaakt worden door ze te spoelen met zuiver water. Laat het water rechtstreeks op de wonde stromen om het vuil weg te spoelen. Blijf spoelen tot er geen vuil meer in de wonde zit. Werk bij het schoonmaken steeds vanuit het centrum van de wond naar de buitenzijde toe. Om nog meer pijn te vermijden doe je dit bij voorkeur al deppend, dus niet wrijvend.

Droog na het spoelen de omgeving rond de wonde af, maar kom niet aan de wonde zelf. Eens de wonde proper is, moet u het bloed de kans geven om te stollen. Krijgt u de wonde niet helemaal proper, raadpleeg dan een arts die ze eventueel onder verdoving met een borsteltje kan schoonmaken.
Als de wonde nog bloedt, druk er dan rechtstreeks op, hierdoor zal de bloeding stoppen.
Ontsmet de wonde eventueel met een goed ontsmettingsmiddel. Bij kleine, zuivere wonden en schaafwonden is een ontsmettingsmiddel niet nodig. Wacht met ontsmetten tot een eventuele bloeding is gestopt.

Dek de wonde af met een steriel kompres of een zuivere droge doek. Lichte schaafwonden en kleine wonden moet u niet verbinden. Ze genezen goed als er lucht bij kan. Maar als er een kans bestaat dat er vuil in de wond komt, moet u de wond beschermen met een (steriel) gaasje of een luchtdoorlatende pleister.

Blaren hoeven niet noodzakelijk doorgeprikt te worden. Een kleine blaar laat u beter intact. Grote blaren zijn meestal hinderlijk en riskeren spontaan open te gaan. In dat geval kunt u ze beter ontsmetten en openmaken met een steriele naald (houd de punt even in het vuur en laat ze afkoelen). Druk de blaar voorzichtig leeg door er een wattenstokje overheen te rollen. Dek ze af met een pleister. Er bestaan voor blaren specifieke hydrocolloïdpleisters (type Compeed).

Brandwonden moeten eerst gekoeld worden, onder koel stromend water. Houd dit minimaal 15 minuten vol. Eerstegraads (rood zoals bij zonnebrand) en beperkte tweedegraads brandwonden (met blaarvorming) dekt u na het afkoelen gewoon steriel af. Smeer er zeker geen vette producten op. Uitgebreidere tweedegraads en derdegraads brandwonden (die minder pijn doen omdat de zenuwuiteinden mee vernietigd zijn, u herkent ze omdat de huid in het centrale deel wit of zwart ziet) moeten steeds door een arts behandeld worden omdat de littekenvorming de goede beweeglijkheid van de hand makkelijk in het gedrang kan brengen.
Meer info: www.veiligheid.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram