Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?

In dit artikel
Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?

dossier In onze westerse cultuur zien we een gebruinde huid als aantrekkelijk en zelfs als teken van goede gezondheid. Ook van zonnebanken zijn we niet vies. Ze geven ons immers al een bescheiden kleurtje, zodat we minder snel verbranden op reis. Maar klopt dat wel? En is dat wel een goed idee?

Lees ook: Waarom de eerste zon gevaarlijk is

Te lichte beschermingsfactor

123-bikini-zand-reis-pijn-buik-06-18.png
Deskundigen schatten dat in de zon komen met een gebruinde huid, gelijk staat aan het dragen van een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) van 2 tot 4. Dit betekent dat de huid tot vier keer meer aan de zon kan worden blootgesteld voordat ze verbrandt dan wanneer je geen kleurtje zou hebben. Als je bijvoorbeeld normaal gesproken na 20 minuten in de zon verbrandt, trek je die tijd op naar 80 minuten, als je hebt voorgebruind.
Aanbevolen zonnecrèmes hebben echter een SPF van ten minste 15 tot 30. Door voor te bruinen, blijf je dus ver onder de minimum SPF van 15.

Lees ook: Houdbaarheid: hoelang blijft zonnecrème goed?

Het gevaar van UV-straling

Om dat basiskleurtje op te doen, moet je bovendien blootgesteld worden aan UV-straling, of die nu afkomstig is van de zon of van een zonnebank. En het is die UV-straling die zorgt voor huidziekten, zoals huidkanker
Ivo Nagtzaam, dermatoloog Maastricht UMC+, verduidelijkt: “UV-straling zorgt voor veranderingen binnen het erfelijk materiaal in onze lichaamscellen, het DNA. Veranderingen in het DNA kunnen ervoor zorgen dat cellen ongeremd gaan delen. Hierdoor kan kanker ontstaan. Ongeveer 1 op de 5 blanke mensen krijgt huidkanker. Het melanoom, een gevaarlijke vorm van huidkanker, eist per jaar zo’n 800 levens. Zo’n zomers tintje is misschien wenselijk, maar de eventuele huidkanker die het met zich mee brengt natuurlijk niet.”

Het risico is het grootst, als zonnen leidt tot zonnebrand. Volgens de American Academy of Dermatology kan zonnebrand met blaarvorming het levensrisico op melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker, bijna verdubbelen.

Lees ook: Melanoom: welke huidvlekjes zijn verdacht?

Hoe kan je verstandig zonnen?

Als het je doel is om een bruine kleur te krijgen, denk dan eens aan zelfbruinende lotions of sprays die de huid tijdelijk kleuren. Je hebt vaak wel nog zonnebrandcrème nodig, want deze producten beschermen niet altijd tegen zonnebrand.
Bedenk ook eens of je echt bruin moet zijn om er goed uit te zien. De frisse, gebruinde look die je vandaag hebt, is namelijk verantwoordelijk voor de vele rimpels, donkere vlekken of zelfs huidkanker op latere leeftijd.

Als je zonnebrand wil voorkomen, zijn er betere alternatieven dan voorbruinen:

  • Blijf uit de zon wanneer ze het meest intens is (van ongeveer 12 uur tot 15 uur).
  • Gebruik voldoende zonnecrème: kies een zonnecrème met een SPF van ten minste 15 tot 30 die zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt, de zogenaamde breedspectrum zonnecrèmes. Smeer je ten minste om de twee à drie uur opnieuw in, of vaker als je hebt gezweet of gezwommen.
  • Draag beschermende kleding: kleding met lange mouwen uit donkere stoffen en een hoed bieden een goede bescherming tegen blootstelling aan de zon. 
Bronnen:
https://gezondidee.mumc.nl
https://www.health.harvard.edu


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram