Pityriasis alba: eerst rode of roze vlekken op de huid, daarna witte

In dit artikel
Pityriasis alba: eerst rode of roze vlekken op de huid, daarna witte

dossier

Pityriasis alba is een huidaandoening die vooral kinderen en jongvolwassenen treft. Mensen met pityriasis alba krijgen ronde of ovale vlekken op hun huid met een rode of roze kleur. De plekken verdwijnen meestal met vochtinbrengende crèmes of gaan vanzelf weg. Nadat de roodheid is vervaagd, blijven er echter vaak bleke plekken achter op de huid. De precieze oorzaak is onbekend. Men vermoedt wel dat er een verband is met eczeem, een huidaandoening die schilferige, jeukende uitslag veroorzaakt.

Lees ook: Witte vlekken op de huid: welke soorten zijn er?

Wat zijn de symptomen?

Getty_pityriasisalba2_2023.jpg

© Getty Images

Mensen met pityriasis alba krijgen ronde, ovale of onregelmatig gevormde vlekken die er lichtroze of rood uitzien. De plekken zijn schilferig en droog. Ze verschijnen doorgaans op het gezicht, maar soms ook op de, bovenarmen, de hals, de borst of de rug.
De roze of rode vlekken kunnen na enkele weken vervagen tot lichtgekleurde vlekken. Deze vlekken verdwijnen meestal binnen enkele maanden, maar kunnen ook meerdere jaren blijven zitten. Ze vallen meer op in de zomermaanden, als de omliggende huid bruiner wordt. De pityriasisvlekken bruinen namelijk niet mee. Om die reden moeten personen met pityriasis alba zich goed beschermen tegen de zon. De plekken zullen dan minder opvallen in de zomer. 

Lees ook: Vitiligo: witte pigmentvlekken op de huid

Hoe ontstaat pityriasis alba?

Getty_pityriasisalba_eczeem_2023.jpg

© Getty Images

De precieze oorzaak van pityriasis alba is niet bekend, maar men ziet de aandoening als een milde vorm van atopische dermatitis, een soort eczeem.
Eczeem kan worden veroorzaakt door een overactief immuunsysteem dat agressief reageert op irriterende stoffen. Het vermogen van de huid om een barrière te vormen, is verminderd bij mensen met eczeem. Normaal negeert het immuunsysteem normale eiwitten en valt het alleen de eiwitten van schadelijke stoffen aan, zoals bacteriën en virussen. Als je eczeem hebt, maakt je immuunsysteem echter niet altijd onderscheid tussen die twee en valt het in plaats daarvan gezonde stoffen in je lichaam aan. Dit veroorzaakt ontstekingen. Het is vergelijkbaar met een allergische reactie. De meeste mensen ontgroeien eczeem en pityriasis alba tegen de tijd dat ze volwassen zijn.

Lees ook: Lichen sclerosus: een hardnekkige genitale huidaandoening

Wie loopt er risico op pityriasis alba?

Pityriasis alba komt het meest voor bij kinderen en adolescenten met een donkere huid, die aanleg hebben voor eczeem. Jongens en meisjes hebben evenveel kans om de aandoening te ontwikkelen.
Ongeveer twee tot vijf procent van de kinderen ontwikkelt de aandoening, meestal tussen de leeftijd van drie tot zestien jaar. 

Lees ook: Soorten pigmentvlekken: witte, bruine en rode vlekken op de huid

Hoe wordt het behandeld?

Er is geen behandeling nodig voor pityriasis alba. De plekken verdwijnen meestal na verloop van tijd. Je arts kan wel een vochtinbrengende crème of een topische steroïdecrème zoals hydrocortison voorschrijven. Beide soorten crèmes kunnen de verkleuring van de huid helpen verminderen en eventuele droogheid, schilfering of jeuk verlichten. Als er ernstig storende lichte vlekken zijn, dan geeft men soms lichttherapie.
Zelfs na een behandeling kunnen de plekken terugkomen. Dan moet je de crèmes dus opnieuw gebruiken. In de meeste gevallen verdwijnt pityriasis alba op volwassen leeftijd.

Lees ook: Bijwerkingen corticosteroïden (cortisone): fysiek en mentaal

Bronnen:
https://www.huidziekten.nl
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram