Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Vrouwen die samen met hun hond slapen, hebben een betere nachtrust

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Bij voorbaat onze excuses aan de mannen: vrouwen die met hun hond in bed slapen, hebben een kwalitatievere nachtrust. En daar stoppen de voordelen niet. Ze voelen zich volgens een nieuwe studie aan de het New Yorkse Cansius College ook een pak veiliger.
Een team wetenschappers nam het slaapgedrag van 926 vrouwen met drie verschillende bedpartners onder de loep: een man, een hond en een kat. Zo’n 57 procent sliep naast een andere persoon. Een kleine 7 procent had een hond of kat in huis. Daarvan sliep 55 procent naast de hond, 31 procent naar een kat.

Wat blijkt? De proefpersonen die naast een andere persoon of kat sliepen, werden gedurende de nacht vaker wakker dan de dames die een hond aan hun zijde hadden liggen. De vorsers zeggen in het wetenschappelijke vakblad Anthrozoös dat honden ervoor dat baasjes zich veilig en comfortabel voelen. Daarnaast kruipen hondenbaasjes vroeger onder de wol en staan ze ook vroeger op.

“Hoewel nog meer onderzoek is naar de oorzaak van het fenomeen, is het goed mogelijk dat de routines van mens en hond het best op elkaar afgestemd zijn. Man en vrouw gaan vaak op verschillende tijdstippen naar bed, wat de nachtrust kan verstoren. Hondjes passen zich snel aan het schema van de baasjes aan en dat heeft een positief effect”, zeggen de vorsers.

Betere band

Tien jaar geleden was er in Groot-Brittannië veel te doen rond slapen met je hond. De Britse overheid radde af om het bed te delen met je viervoeter omdat die ziektes makkelijk kon overbrengen. Volgens Belgische dierenartsen is het allemaal zo erg niet. De Vlaamse dierengedragstherapeute Hilde Quisquater stipte toen wel aan in Het Nieuwsblad dat slapen met je hond uit den boze is als het dier een dominant karakter heeft.

”Honden die een groep leiden, nemen de beste plaats in een ruimte in. Laat je hen in je bed, dan kunnen ze dat interpreteren alsof ze boven jou staan in de hiërarchie. Met een onderdanige hond heb je dat probleem niet, die kan je zonder problemen bij je nemen. Dan krijg je vaak zelfs nog een betere band met je hond.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181130_04001143


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram