Gerelateerde artikels
Mag je voedsel dat op de (keuken)vloer gevallen is nog opeten?
nieuws
Om een antwoord te bieden op die vraag, verwijst men vaak naar de 5-seconden-regel. Vijf seconden is de tijd die bacteriën en virussen, die huizen op een niet al te nette keukenvloer, nodig zouden hebben om zich op gevallen voedsel te storten. Maar dat is geen sluitende vuistregel want voedsel dat minder dan 5 seconden op de vloer heeft gelegen, kan eveneens besmet geraak zijn met ziekmakende bacteriën.
Onvoldoende verhitting en kruisbesmetting zijn de belangrijkste oorzaken van bacteriën in ons voedsel en daar wordt ook veel onderzoek naar gedaan. Kruisbesmetting bijvoorbeeld kan gebeuren wanneer je rauwe kip versnijdt en daarna hetzelfde mes, zonder het schoon te maken, gebruikt om een rauwe groente te versnijden.
Over de interactie tussen bacteriën op de vloer en gevallen voedsel is tot nu nauwelijks onderzoek verricht. Er zijn wel twee verkennende studies waaruit volgende conclusies kunnen worden getrokken wat de aard van het voedsel, de ondergrond en de duur betreft:
- Vochtig voedsel zuigt vrijwel meteen bacteriën van de vloer.
- Van tegels, houten vloeren en roestvrij staal springen bacteriën het makkelijkst over op voedsel. Op tapijt maakt voedsel een ‘zachte landing’, wat de overstap voor bacteriën moeilijk maakt, maar tussen de ‘haren’ van het tapijt blijven ze dan weer langer overeind.
- In beide studies nam de besmettingsgraad toe naarmate het voedsel langer op de vloer lag. En het was in bepaalde gevallen inderdaad al binnen de 5 seconden besmet.
Een absoluut antwoord heeft de wetenschap (nog) niet, maar wie op safe wil spelen, eet beter geen ‘vloervoedsel’, tenzij het een droog ingrediënt is dat toch moet worden verhit of gebakken. Dan worden eventuele bacteriën toch gedood.
Bron: RIVM en NRC Handelsblad
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist