Moet je nieuwe kleren wassen voor gebruik?

In dit artikel
Moet je nieuwe kleren wassen voor gebruik?

dossier

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je de winkel verlaat met je buit, maar dat gloednieuwe kledingstuk is een broeihaard van schadelijke chemicaliën. Bij sommige mensen kunnen ze leiden tot jeuk en huiduitslag en sommige stoffen zouden zelfs kankerverwekkend zijn. Een nieuw kledingstuk wassen voor gebruik, is dus de boodschap.

Lees ook: Zo krijg je een vlekkeloos schone was

Gedragen door anderen

Getty_kleedjes_shoppen_winkelen_2023.jpg

© Getty Images

Alvorens een kledingstuk in jouw handen komt, is het in de winkel waarschijnlijk al tientallen keren gedragen door anderen. In uitverkoop is dat vaak zelfs nog meer. Niet iedereen is even hygiënisch, dus de kans is reëel dat iemand al gezweet heeft in het kledingstuk dat je aantrekt.

Bovendien blijkt uit verschillende studies waarbij kledij microscopisch werd onderzocht, dat er bacteriën en ziektekiemen achterblijven, zoals het norovirus dat buikgriep veroorzaakt. Ook vond men streptokok en stafylokok. Al nuanceren de onderzoekers dat de kans dat je ziek wordt door het dragen van een kledingstuk, zeer klein is.

Lees ook: Hoe vaak moet je lakens verversen?

Chemicaliën

Uit onderzoek blijkt dat er talloze chemische stoffen op onze kledingstukken zitten. Enkele daarvan kunnen zorgwekkend zijn: 

  • Lood, een vrij algemeen ingrediënt in veel felgekleurde kleurstoffen.
  • Formaldehyde, een bekende kankerverwekkende stof die vaak wordt gebruikt in kreukvrije kleding.
  • PFC's, een op fluorkoolstof gebaseerd waterafstotend middel.
  • AZO-disperse kleurstof, een kankerverwekkende synthetische kleurstof die gemakkelijk door de huid wordt opgenomen en die men linkt aan contactdermatitis.
  • Chinoline dat in hoge concentraties kan voorkomen, vooral in polyester. Deze stof kan niet enkel allergische contactdermatitis veroorzaken, maar ze verhoogt ook het risico op kanker.

Lees ook: Hoe schadelijk zijn cosmetica voor je huid?

Allergische contactdermatitis

Door direct contact met een nieuwe stof kan zich een rode, jeukende uitslag ontwikkelen: allergische contactdermatitis. Sommigen krijgen in plaats van uitslag last van hyperpigmentatie. Dr. Azadeh Shirazi, dermatoloog, merkt dit symptoom meestal op in de oksel, liesstreek, tailleband of onder de borst. "Omdat de huid op zichzelf plooit en sommige kledingstukken behoorlijk klem kunnen komen te zitten tussen de huidplooien”, verklaart ze. “Er is geen luchtstroom waardoor de chemicaliën nog meer bereik hebben en nog krachtiger worden en meer reageren op de huid."

Als je op deze chemicaliën reageert, zie je de symptomen misschien niet meteen. Ze duiken soms pas dagen of zelfs weken na blootstelling op, zodat je het niet merkt op de eerste dag dat je de nieuwe kleren aantrekt.

Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, benadrukt dat de giftige stoffen slechts in sporen terug te vinden zijn op nieuwe kledij. Met één wasbeurt kan je ze verwijderen. “Voor de meeste mensen is er geen probleem, maar de huid kan zeer gevoelig zijn."

Lees ook: Hoe krijg je die zweetgeur uit sportkleren?

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl
https://time.com
https://www.huffpost.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram