- dossierHartcoherentie: ademhalingstechniek tegen hyperventilatie, angst en stress
- dossierWat zijn de symptomen van het gebroken hart syndroom?
- dossierPMDD: heel ernstige vorm van PMS
- dossierRouwen bij levend verlies
- boeken/interviewsRouwexpert Manu Keirse: ‘Je moet verlies niet verwérken, maar eerder overleven.’
Sociale netwerken zeggen veel over je persoonlijkheid
nieuws
De manier waarop je gebruik maakt van sociale netwerken, Facebook vooral, zegt veel over wie je bent. Kun je aan de hand daarvan ook iemands psychologisch profiel helemaal ontrafelen?
Dat is alvast de piste die een aantal Britse onderzoekers van de Brunel Universiteit volgen. Ze deden een uitgebreide enquête bij duizenden Facebook-gebruikers: die werden uitgenodigd om online een vragenlijst in te vullen en hun gedrag op de site (status, reageer, vind ik leuks …) werd geanalyseerd. Het was de bedoeling om karaktereigenschappen te detecteren in functie van een aantal elementen zoals sociabiliteit, zelfwaardering, extravertie, open minded of narcistisch profiel. De eerste resultaten (het onderzoek is nog aan de gang) laten al een aantal duidelijke lijnen zien.
• Angsthazen. Zij zoeken voortdurend naar goedkeuring (via ‘vind ik leuk’ en ‘reageer') en vissen er ook naar. Als de positieve respons op hun status niet aan hun verwachtingen voldoet (vb. het aantal ‘vind ik leuks’) dan voelen ze zich echt gefrustreerd.
• Extraverte personen . Voor hen is Facebook een platform voor actieve communicatie en expressie. Het geven of krijgen van voldoende ‘vind ik leuks’ volstaat niet voor hen. Hun voldoening ligt bij de commentaren die ze posten of krijgen.
• Narcisten. Massa’s foto’s, persoonlijke en professionele verwezenlijkingen, sportieve prestaties ...: ze verwachten positieve commentaar, complimentjes, gelukwensen. Maar met ruim voldoende ‘vind ik leuks’ zijn ze ook zeer tevreden.
• Discrete personen. Hun tussenkomst of reactie is zeer onregelmatig (wat niet betekent dat ze weinig online zijn, al is het maar om te kijken wat anderen gepost hebben). Ze houden er niet van om te veel van zichzelf prijs te geven, om te praten over hun persoonlijk leven of over hun activiteiten. Of ze verwijzen ernaar op een indirecte manier of ze nemen er afstand van.
• Sentimentele zielen. Dit wordt afgeleid uit de posts rond een liefdesrelatie. Het kan gewoon een behoefte zijn om aanhankelijkheid uit te drukken en het aan de andere te laten weten. Maar als deze status meer ‘opdringerig’ wordt (Ik ben stapelgek op jou, Ik mis je nu al….) kan het ook wijzen op een gevoel van onzekerheid in de relatie, of een gebrek aan zelfvertrouwen.
Dit is uiteraard geen uitputtende lijst. Sommigen zullen er zich in terugvinden (of toch bepaalde kenmerken herkennen), anderen helemaal niet. Maar voor heel wat fervente Facebookgebruikers zal deze indeling, die nog moet gefinetuned worden, zeker niet absurd overkomen.