Huidbacteriën bepalen of mug uw bloed wil

nieuws De ene mens wordt vaker door muggen geprikt dan de andere. Dat heeft niets met ‘zoet bloed’, zoals wel eens wordt beweerd, maar met de samenstelling van bacteriekolonies op onze huid. Dat schrijven biologen van de Wageningen Universiteit in het tijdschrift PLoS One.

De mate waarin we muggen lokken, wordt grotendeels bepaald door onze lichaamswarmte en lichaamsgeur. Die geur is afhankelijk van de bacteriesamenstelling op onze huid. Zonder aanwezigheid van bacteriën is zweet voor de menselijke neus zelfs reukloos. Huidbacteriën zetten niet-vluchtige stoffen om in vluchtige stoffen. De samenstelling van deze overwegend nuttige bacteriekolonies die van nature op de huid voorkomen beïnvloedt dus de geur.

Of dit invloed heeft op de mate van aantrekkelijkheid voor malariamuggen (Anopheles gambiae sensu stricto), werd getest door bij 48 niet vooraf gedouchte mannen te observeren hoeveel muggen zij lokten en daarnaast hun huidbacteriën te analyseren. Negen mannen bleken aantrekkelijker dan zeven van de overige 39. Zij bleken hogere aantallen bacteriën op hun huid met zich mee te dragen. Deze bacteriën waren ook een stuk minder divers.

Volgens de onderzoekers zijn het vooral staphylococcen die voor muggen aantrekkelijke geurtjes verspreiden. Met name Pseudomonae lijken onaantrekkelijke luchtjes te verspreiden en mogelijk zelfs lokgeuren te neutraliseren en maskeren. Ook minder voorkomende bacterien zouden daar volgens de onderzoekers aan bijdragen.

De onderzoekers hopen dat de resultaten uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van (persoonlijke) middelen die mensen tegen malariamuggen beschermen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram