- nieuwsWelke dieren kunnen hondsdolheid overbrengen?
- dossierVerslaafd aan neusspray: symptomen en hoe afbouwen?
- dossierNatuurlijke behandeling voor eczeem: zijn vitamines, probiotica, zink en andere supplementen effectief?
- dossier10 mogelijke oorzaken van een opgeblazen buik
- videoHoe moet je iemand reanimeren?
Wat doen bij een anafylactische reactie op een insectenbeet?
nieuws
Sommige mensen ervaren, na blootstelling aan de stof waarvoor zij allergisch zijn, een zeer plotselinge ernstige allergische reactie waarbij meerdere organen in het lichaam of de luchtwegen zijn betrokken. Een dergelijke reactie wordt anafylaxie genoemd. Anafylaxie, ook wel bekend als anafylactische shock, is een ernstige en mogelijk zelfs fatale allergische reactie. Dit kan optreden na een insectenbeet, maar ook bij het eten van voeding waarvoor u allergisch bent, een geneesmiddel, enz.
Een anafylactische reactie kan, nadat het lichaam aan de allergische stof is blootgesteld, zeer snel ontstaan en urenlang aanhouden. Vaak zijn mensen zich niet bewust van het feit dat zij ergens allergisch voor zijn. Sterker nog, er is soms een anafylactische reactie voor nodig om te beseffen dat men ergens absoluut niet tegen kan. Het is daarom belangrijk op de hoogte te zijn van de symptomen die bij een zeer ernstige allergische reactie horen.
Milde tot matige allergische reacties
* Jeuk, plotse rode vlekken op de huid, netelroos of kwaddels op de huid, niezen
* Zwelling van lippen, aangezicht en ogen
* Tinteling in de mond, buikpijn, braken
Let op bij één van de volgende symptomen van anafylaxie
* Moeilijke en/of piepende ademhaling, kortademigheid
*Aanhoudend hoesten
* Zwelling van de tong, keel
*Moeilijk kunnen slikken of praten
*Buikpijn en/of braken
*Bewustzijnsverlies
*Bleek en slap (bij kinderen)
Wat moet u doen?
Indien zich na een insectenbeet een anafylactische reactie voordoet, is het zeer belangrijk om onmiddellijk op te treden. De enige noodbehandeling van anafylaxie is onmiddellijke toediening van adrenaline. Adrenaline werkt direct op het hart, bloedvaten en de longen en kan fatale gevolgen van anafylaxie voorkomen. De huisarts of specialist zal voor de noodbehandeling van anafylaxie meestal een adrenaline auto-injector voorschrijven: EpiPen®. Dit is een ‘noodpen’ waarmee u zichzelf adrenaline kunt toedienen, mocht u gestoken worden. U kunt met de pen eventuele benauwdheid, zwelling of het gevoel dat u dreigt flauw te vallen na een insectensteek bestrijden. De pen voorkomt dus niet het ontstaan van de reactie op een insectensteek, maar gaat de ernstige gevolgen van een allergische reactie tegen. U moet de pen altijd bij u hebben.
Het kan zijn dat de allergische reactie pas na een paar minuten optreedt of soms uitblijft. Haal toch altijd het beschermkapje van de pen en wacht een eventuele allergische reactie af. Als de reactie zich beperkt tot de steekplek of als alleen uw huid reageert, hoeft u de EpiPen® niet te gebruiken. Doe het beschermkapje dan weer op de pen. Omdat de naald in de pen nog niet naar buiten is gekomen, kunt u de EpiPen® bij een volgende insectensteek gebruiken.
Wordt u benauwd of krijgt u het gevoel dat u dreigt flauw te vallen, maak dan gebruik van de EpiPen®. Plaats de pen met de kant waar de naald zit, loodrecht op uw bovenbeen. Duw op de pen zodat de naald eruit schiet en houd de pen tien seconden op uw been gedrukt zodat de adrenaline in uw lichaam terechtkomt. De adrenaline zorgt ervoor dat een eventuele zwelling meteen minder wordt, uw luchtwegen zich verwijden en uw bloedvaten samenknijpen waardoor uw bloeddruk weer stijgt.
Als u niet zeker bent of u de pen moet gebruiken, gebruik de EpiPen® dan wel. Waarschuw na gebruik zo snel mogelijk uw huisarts of bel 100 of 112. Hij kan zorgen voor de verdere behandeling van uw allergische reactie.
Nogmaals Epipen® gebruiken indien geen beterschap na 5 minuten
De EpiPen® is slechts één keer bruikbaar. Als de naald in de pen naar buiten is gekomen, moet u een nieuwe aanschaffen. De EpiPen® is alleen te verkrijgen als deze is voorgeschreven door uw huisarts of specialist.