- dossierSymptomen van hoofd-halskanker: pijn, zwelling, slikproblemen
- nieuwsWat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?
- dossierEierstokkanker: symptomen en overlevingskans
- dossierBorstkanker bij mannen: symptomen en overlevingskans
- dossierWat zijn de symptomen van nierkanker?
54 procent Belgen vreest ooit kanker te krijgen
nieuws
54 procent van de Belgen vreest ooit geconfronteerd te worden met kanker. Het gevolg van kanker waarvoor ze het meeste schrik hebben – overlijden buiten beschouwing gelaten – is de fysieke pijn (24 %), gevolgd door de consequenties voor familie en naasten (22 %) en vermindering van de levenskwaliteit (21 %). Opvallend hierbij: voor volwassenen tussen de 35 en 48 jaar, kwam ‘consequenties voor familie en naasten’ op de eerste plaats met 28 procent.
Dat blijkt uit de 'Kankerbarometer' van het farmaceutische laboratorium MSD uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos.
Andere gegevens uit de enquête:
• De Belg is goed op de hoogte van de meest voorkomende vormen van kanker: long-, borst-, darm- en prostaatkanker.
• De Belg weet tevens dat longkanker de meest dodelijke is, het is dan ook de kanker met een van de laagste overlevingskansen na 5 jaar.
• Bijna 6 op de 10 Belgen (58 %) staat optimistisch tegenover de kans dat we er ooit in zullen slagen om kanker te overwinnen.
• Maar 7 op de 10 Belgen (69 %) vindt dat het onderzoek naar kanker te traag vordert.
Prof. Thierry Pieters, pneumoloog-oncoloog aan het Universitair Ziekenhuis Saint Luc (Brussel) is verwonderd over deze resultaten.
“Voor de behandeling van kanker, zitten we momenteel in een echte transitieperiode. Ik denk dat nog niet iedereen het beseft, maar immunotherapie veroorzaakt een echte revolutie in de oncologie. Immunotherapie werd iets meer dan een jaar geleden in België geïntroduceerd bij een extreem dodelijke kanker: melanoom. Ondertussen werd het reeds uitgebreid naar een aantal andere vormen van kanker, waaronder nu ook longkanker, een kanker waarvoor de overlevingskansen na 5 jaar zeer laag waren – namelijk minder dan 20%. Immunotherapie werd tot dusver pas aangewend nadat een andere behandeling faalde. Maar het grote nieuws is dat deze revolutionaire therapie nu sinds een aantal dagen reeds als eerstelijnsbehandeling mag worden toegepast bij longkanker, meer specifiek: voor patiënten bij wie het percentage efficiëntie-voorspellende biomarkers minstens 50 % bedraagt.”