Kan aspirine kanker voorkomen?

123-pil-aspirine-paracetam-10-18.png

dossier Dagelijks preventief aspirine slikken kan de kans op verschillende soorten kanker verkleinen bij mensen van middelbare leeftijd, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Als je dagelijks aspirine inneemt, kan je namelijk ernstige bijwerkingen ervaren. Daarom blijft verder onderzoek nodig naar aspirinegebruik in de strijd tegen kanker.

Verlaagd risico op verschillende kankers
Uit onderzoek blijkt dat tien jaar lang dagelijks een aspirientje nemen, het risico op kanker, hartinfarct en beroerte voor een periode van 15 jaar zou verminderen met 7 procent (vrouwen) en 9 procent (mannen). Het sterfterisico over een periode van 20 jaar zou verminderen met 4 procent. 

Het verlaagde risico is van toepassing op verschillende soorten kanker: het risico op darmkanker zou verminderen met 30 procent, op slokdarmkanker met 25 procent, op maagkanker met 25 procent en op borst- en prostaatkanker met 5 procent. Een dagelijks aspirientje zou de kans op pancreaskanker zelfs verminderen met bijna 50%. 
Tumor-controlerend medicijn bij darmkanker
De gunstige werking van aspirine bij dikkedarmkanker werd in meerdere studies aangetoond, al zou dit slechts voor bepaalde soorten gelden. Over het algemeen kan men aannemen dat darmkanker ontstaat ten gevolge van ontstekingen in de darm. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot schade aan het genetisch materiaal van de cellen (DNA) waardoor ze ongecontroleerd vermenigvuldigen en zo tumoren vormen. Aspirine is een niet-steroïde ontstekingsremmer en remt mogelijks via deze weg tumorgroei in de darm. 

Darmkankerpatiënten blijken ook verhoogde prostaglandinegehaltes (een lichaamseigen hormoonachtige stof) te hebben waardoor kwaadaardige celgroei gestimuleerd wordt. Aspirine heeft een remmend effect op de aanmaak van prostaglandines, een tweede piste waardoor onderzoekers kansen zien voor aspirine als kankermedicijn.

Lees ook: Hoe kan je het risico op darmkanker verlagen?

Bijwerkingen
Maar er is ook een keerzijde: als je dagelijks aspirine slikt, zou het het risico om te overlijden door een maagbloeding toenemen met 70 procent. Sommige medicijnen tegen kanker kunnen ook aanzienlijke bijwerkingen veroorzaken als ze samen met aspirine worden ingenomen. Daarnaast kan aspirine ernstige complicaties veroorzaken bij mensen met andere medische aandoeningen, zoals astma, maagzweren en hemofilie (een soort bloedstollingsstoornis). 

Uit een systematische overzichtsstudie van 2018 is gebleken dat we meer informatie nodig hebben over de dosis en bijwerkingen van aspirine bij een kankerbehandeling. Toekomstig onderzoek moet factoren integreren als: leeftijd, lichaamsgewicht, rookgedrag en persoonlijke factoren. Vooral over de bloedingen die aspirine kan veroorzaken, is er meer informatie nodig. Die kunnen namelijk een ernstig en dodelijk risico vormen.
Aanbevelingen
Bespreek de risico's en voordelen met je arts als je overweegt om aspirine te gebruiken. Als hij het gebruik van aspirine goedkeurt, eet dan altijd iets voordat je het medicijn inneemt. Dat beschermt je maag en verlaagt het risico op bloedingen. 
De dagelijkse dosis aspirine die in studies tot nu onderzocht werd, varieert tussen 75 mg tot 300 mg. Hoewel nog meer onderzoek nodig is over de optimale dosis, kan men stellen dat personen tussen de 50 en 64 jaar een lage dosis (tot 100 mg) kunnen nemen om de kans op een maagbloeding te beperken.

Bronnen:
https://www.uza.be
www.anticancerfund.org
https://www.kanker.be
https://www.cancer.gov

Lees ook: Maagzweer: oorzaken, symptomen en behandeling

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram