Zo kan je de taalontwikkeling van je kindje stimuleren tijdens spelletjes

dossier Door anderen te horen spreken, thuis, in de crèche en op school, leren kinderen nieuwe woorden en ontdekken ze hoe een gesprek tot stand komt. Dat gebeurt dus meestal ‘vanzelf’, maar er zijn wel manieren om de taalontwikkeling wat te stimuleren. Tijdens dagelijkse routines bijvoorbeeld, maar ook spelenderwijs. Logopediste Jolanke De Graeve vertelt ons hoe.

Verstopspelletjes

"Verstop speelgoedjes en vraag aan je kind “Waar is het …?”. Als het speeltje gevonden is, roepen jullie luid “Gevonden!” en daarna is het zijn beurt om het ergens te verstoppen. Zo leert je kind een vraag stellen. Ook zoekboekjes zijn ideaal om woorden zoals ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘waarom’ te leren gebruiken."

Klanken nabootsen

"Dieren en voertuigen zijn ideaal om klanken uit te lokken. Rij met de auto’s en maak er geluiden bij (broembroem of brrrrr) en imiteer dierengeluiden als je met de dieren speelt. Let daarbij wel op dat je de auto zelf niet als broembroem benoemt. We merken dat kinderen soms heel lang blijven hangen in woorden als een broembroem of een woefje."

Badmomentje

"Maak schuimtaartjes, soep, milkshake, een smoothie… Zo prikkel je hun fantasie en oefen je ondertussen woorden als roeren, nóg… De soep is daarna misschien wel te warm of te koud, waardoor je ook die begrippen weer oefent."

Liedjes en gedichtjes

"Ook liedjes en gedichtjes zijn leuk om de taal van je kindje te stimuleren. Denk aan ‘Handjes draaien’, ‘Appelsien, laat u zien’, ‘Op een grote paddenstoel’… De leuke gebaren die bij deze liedjes horen, trekken de kinderen aan. Beetje bij beetje leren ze een woord bij en na een tijdje zingen ze het hele liedje mee."

Extra tips

Jolanke: “Het sleutelwoord bij het leren van een taal is herhaling. Herhaal hetzelfde woord dus verschillende keren, op verschillende momenten. Dwing je kind niet om het woord te herhalen, maar laat hem luisteren en speel gewoon verder tot je kind het woord uit zichzelf overneemt. Vermijd in elk geval frustratie. Blijf ook gewoon mama of papa en plaats jezelf niet in de rol van juf die het kindje dingen móet leren.” Maak je je zorgen over de taalontwikkeling van je kindje, neem dan contact op met een logopedist. Hij of zij kan kijken of je zorgen terecht zijn en je eventueel tips geven om de taalontwikkeling van je kindje te stimuleren. Lees ook: Slaapcoach: “Veel onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties.” Apps die de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren Taalontwikkeling: van babybrabbels tot volzinnen Taalontwikkeling stimuleren bij je kindje? Enkele tips voor thuis


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt