De (ongezonde) eetgewoonten van Vlaamse kinderen
nieuws
Tot één jaar eten ze goed, daarna gaat het bergaf
Tijdens hun eerste levensjaar eten Vlaamse kinderen gezond, maar daarna gaat het bergaf met hun eetgewoonten. De helft van de driejarigen krijgt dagelijks een kinderkoek terwijl ze te weinig fruit eten.
‘Opgelet, dit is niet de zoveelste rampboodschap’, zegt Leen Du Bois, woordvoerster van Kind en Gezin, die het rapport naar eetgewoonten bij jonge kinderen woensdag inleidde.
Ze doelt daarbij op recente berichten over overgewicht in het medisch tijdschrift The Lancet(DS 30 mei) en over miljarden euro’s die we jaarlijks uitgeven aan snoep (DS 28 april).
De studie naar eetgewoontes van 3.000 Vlaamse en Brusselse kinderen (minder dan 3 jaar), uitgevoerd door het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in samenwerking met Kind en Gezin, brengt een aantal postieve trends aan het licht voor de allerkleinsten.
Zo krijgt het gros van de Vlaamse baby’s de juiste melkvoeding. Acht op de tien kindjes jonger dan een jaar eten ook elke dag fruit, 92 procent eet dagelijks groenten.
Maar als ze ouder worden gaat het bergaf met de eetgewoonten van Vlaamse kinderen. Dat kan gevolgen hebben voor hun smaakvoorkeuren en later voedingspatroon. De Standaard haalde vier voedselvoorschriften uit het rapport waar regelmatig tegen gezondigd wordt.
1. Magere melk is niet geschikt voor jonge kinderen
Vetten en cholesterol zijn noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van kleine kinderen. Vanaf 12 tot 18 maanden heeft een kind gepasteuriseerde volle koemelk nodig. Magere melk is ongeschikt voor jonge kinderen. Ook halfvolle melk is niet geschikt voor kinderen jonger dan vier jaar.
Toch krijgt volgens het rapport een op de drie tweejarigen wel eens ongeschikte melk voorgeschoteld, bij de driejarigen is dat zelfs 60 procent. Volgens professor Karel Hoppenbrouwers (KU Leuven), expert jeugdgezondheidszorg, is er bij ouders vaak verwarring door een andere aanbeveling, die van gevarieerd eten. ‘Volwassenen die zelf voor magere melk kiezen, geven de melk ook aan hun kinderen. Niet uit slechte bedoelingen, wel uit onwetendheid.’
2. Vermijd kinderkoekjes in fruitpap
Veel Vlamingen zijn groot geworden met kinderkoekjes zoals Vitabis of Betterfood die in hun fruitpapje werden gemengd, maar tegenwoordig geldt het advies om de koekjes te mijden. ‘Het is beter om fruitpap zo zuiver mogelijk te houden’, zegt Karel Hoppenbrouwers. ‘Een droge koek is geen gezonde koek. Een banaan bindt even goed. Wie toch een ander bindmiddel wil gebruiken, kiest liever voor meel of suikervrije granen.’
Koekjesfruitpap zou trouwens een typisch Vlaams gebruik zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 37 procent van de tweejarigen en 54 procent van de driejarigen dagelijks een kinderkoek eet. ‘Op die leeftijd herkennen ze ook de leuke verpakkingen van koekjes’, zegt Leen Du Bois. ‘Dan wordt het moeilijker voor ouders om ze te vermijden.’
3. Dagelijks water drinken, al op jonge leeftijd
De dagelijkse consumptie van gezoete dranken neemt toe met de leeftijd, van 13 procent (1 jaar), naar 16 procent (twee jaar) en 26 procent (drie jaar).Volgens Kind en Gezin is frisdrank nochtans te vermijden.
Plat water of ongezoete kruidenthee krijgt de voorkeur. Kinderen moeten liefst al op jonge leeftijd leren om dagelijks water te drinken. Kinderen van ouders met een lager opleidingsniveau en van niet-Belgische origine drinken minder water en meer frisdrank. Voor die doelgroepen voorziet Kind en Gezin gezondheidscampagnes op maat.
4.Iedere dag groenten en fruit
Hoewel de allerkleinsten volgens het rapport veel fruit en groenten eten, neemt bij peuters de gezonde voedingsgewoonten af met de leeftijd. Op 2 en 3 jaar eten respectievelijk slechts 67 en 62 procent van de kinderen nog dagelijks fruit, en nog 87 en 77 procent nog dagelijks groenten.
Hoe hoger opgeleid de ouders, hoe meer groenten er worden gegeten. ‘Groenten eten, is moeilijker aan te leren dan fruit. Het is ook moeilijker vol te houden’, zegt Karel Hoppenbrouwers.
Hij raadt aan om kinderen op hun eigen tempo te leren eten. ‘Maar probeer op één à twee stukken fruit per dag uit te komen. Bij groenten is het 50 à 100 gram per dag.’
Ouders die zelf geen groenten eten, hechten er volgens hem minder belang aan bij hun kinderen.