- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierMazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?
- dossierKinkhoest: symptomen, preventie en behandeling
Koorts bij kinderen duurt gemiddeld 4 dagen
nieuws
Koorts bij kinderen die niet ernstig ziek zijn duurt gemiddeld 4 dagen, en slechts 3,2% van deze kinderen ontwikkelt een ernstige ziekte. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gepubliceerd in The Journal of the American Board of Family Medicine.
Een kind met koorts is voor veel ouders een reden om naar de huisarts te gaan. Om hen goed te kunnen informeren, onderzochten de auteurs bezoekers van een Rotterdamse huisartsenpost. Tussen december 2004 en januari 2006 meldden zich daar ouders van 506 kinderen tussen 3 maanden en 6 jaar oud.
463 kinderen hadden koorts (= 38°C) als hoofdklacht, maar hadden geen ernstige infectie en hoefden niet opgenomen te worden. Binnen 24 uur na het contact met de huisartsenpost kwam een verpleegkundige op huisbezoek. Die noteerde hoe lang de kinderen al koorts hadden, en verrichtte een lichamelijk onderzoek inclusief rectale temperatuurmeting. Daarna noteerden de ouders een week lang temperatuur, medicatiegebruik en eventuele alarmsymptomen zoals slaperigheid en uitdroging die ze bij hun kind zagen.
Koorts duurde gemiddeld 4 dagen. Voordat ouders de huisarts raadpleegden had hun kind meestal 2 dagen koorts, 44,5% meldde zich op de eerste dag van de koortsepisode. Deze kinderen hadden gemiddeld een iets lagere lichaamstemperatuur (39,4°C) dan de kinderen die later bij de huisarts kwamen (39,6°C).
15 kinderen (3,2%) werden toch ernstiger ziek, 11 van hen werden opgenomen. Op dag 2 meldde 79,3% en op dag 9 nog 36,7% van de ouders alarmsymptomen bij hun kind, meestal ontroostbaar zijn of kortademigheid. Omdat er maar weinig kinderen ernstiger ziek werden, moet de voorspellende waarde van alarmsymptomen in de toekomst nog eens zorgvuldig worden bekeken, aldus de auteurs.