Hoe kan je een koortsblaas voorkomen?
In dit artikel
Hoe kan je een koortsblaas voorkomen?
dossier
Een koortslip krijg je door een infectie met het herpesvirus. De meeste mensen worden op jonge leeftijd al besmet via iemand anders die het virus heeft. De jeuk en het branderig gevoel die gepaard gaan met een koortslip, zijn erg vervelend. Voorkomen is dus beter dan genezen. We vertellen hoe je dat het best doet.
Vermijd besmetting
Als je besmetting met het virus wil vermijden, neem je het best voorzorgsmaatregelen in de buurt van mensen met een koortslip.
- Vermijd zoenen, intiem contact en orale seks met iemand die een koortslip heeft.
- Deel geen handdoeken, scheermesjes, borden, bestek, rietjes, lippenbalsem of lippenstift.
- Was je handen voordat je je lippen, ogen of genitaliën aanraakt.
Lees ook: Een koortslip: hoe voorkom je dat je anderen besmet?
Verhoog je weerstand
Als je het herpesvirus eenmaal hebt, blijft het in je lichaam zitten. Daar kan je niets tegen doen. Je kan wel de kans verkleinen dat het virus weer actief wordt. Probeer dus je weerstand te verhogen: slaap voldoende, rook niet, eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende ontspanning. Bij stress en vermoeidheid zal het virus namelijk sneller weer actief worden.
Lees ook: 13 symptomen van een verzwakt immuunsysteem
Bescherm je lippen tegen de zon
Zonnebrand is een van de belangrijkste triggers voor het uitbreken van een koortslip. Vermijd dus zonnebrand door dagelijks zonnebrandcrème aan te brengen op je lippen. Zo bescherm je niet alleen je lippen terwijl de koortslip geneest, maar je kan ook toekomstige opflakkeringen verminderen.
Gebruik minstens SPF 30 en smeer de zonnebrandcrème minstens 15 minuten voordat je in de zon gaat. Beperk blootstelling aan de zon ook door een hoed of pet te dragen en door de zon te vermijden tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur ’s middags.
Lees ook: Kan zonnebrandcrème een koortslip voorkomen?
Gebruik antivirale middelen
Als je erg vaak een koortslip hebt, dan kan de dokter jou pillen tegen virussen geven. Die neem je drie tot vier maanden in. Zo krijg je misschien iets minder vaak een koortslip. De pillen geven wel bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of diarree.
Bepaalde onderzoeken tonen aan dat mensen met een herpesinfectie die ten minste 3 gram per dag lysinesupplementen innamen, enigszins verlichting van hun symptomen ondervonden. L-lysine is een natuurlijk aminozuur dat het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken, maar je kan het wel uit voeding opnemen.
Lees ook: De 'kus-des-doods': waarom zijn koortsblaasjes gevaarlijk voor baby's?
Smeer crèmes
- Heb je het gevoel dat zich een koortslip aan het ontwikkelen is? Dan kan je Aciclovir-crème smeren. Smeer de crème vijf keer per dag op de lippen. Zo zal je koortslip iets sneller verdwijnen. De crème bevat namelijk een stof die de groei van het virus remt. Let wel: als je al blaasjes of korstjes hebt, heeft het geen zin meer om de crème te smeren.
- Als je blaasjes hebt, maar nog geen korstjes, dan kan je zinksulfaat of zinkoxide gebruiken. Met deze crèmes zullen de blaasjes iets sneller uitdrogen.
- Lidocaïnecrèmes helpen tegen de pijn en zullen de blaasjes ook sneller laten uitdrogen.
- Bij opgedroogde blaasjes met korstjes helpt het om een verzachtende en beschermende crème of zalf, zoals vaseline te smeren. Dat verzacht de korstjes.
- Met een koortslip-pleister (hydrocolloïdpleister) verminder je het branderige gevoel en de jeuk. Ook verklein je zo de kans dat je anderen besmet.
Lees ook: Wat doen tegen een koortslip (herpes labialis)?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist