Artsen waarschuwen studenten voor 'wonderpillen'
nieuws
Met de examens voor de boeg zoeken heel wat studenten hun toevlucht tot voedingssuplementen. Die worden ook fel aangeprezen in allerlei reclameboodschappen. Heel wat huisartsen stellen zich daar vragen bij en waarschuwen voor de gevaren.
De voedingssuplementen voor studenten worden gepromoot met allerlei verleidelijke beloften. 'Verhoog je slaagkansen' en 'fysiek en mentaal weer volop actief', klinkt het op de verpakkingen. 'Geslaagd in eerste zit', luidt het in een radiospotje.
Dirk De Vroey, professor huisartsengeneeskunde aan de VUB, haalt die slogans meteen onderuit. Volgens hem werken de pillen niet. 'Er kan enkel een placebo-effect optreden. Studenten denken dat ze door iets in te nemen beter gaan presteren. Je zal echter alleen maar slagen door het feit dat je je stof kent.'
De supplementen zijn zonder voorschrift te verkrijgen. Gevaarlijk zijn ze niet, maar artsen waarschuwen wel voor andere producten. 'Het begint met een onschuldig magnesiumpreparaat, maar als dat geen resultaat oplevert wordt overgeschakeld naar amfetamines en Rilatine, producten die wel gevaarlijk zijn en zelfs levensbedreigende nevenwerkingen kunnen hebben', zegt professor De Vroey.