Bescherm uw ogen op de skipiste

nieuws Ogen zijn erg gevoelig voor ultraviolette straling van de zon. De sneeuw reflecteert het licht en door de hoogte is de UV-straling van het zonlicht heel sterk. Wanneer het hoornvlies te langdurig en te intens aan de UV-straling wordt blootgesteld, kan sneeuwblindheid ontstaan. Sneeuwblindheid is een fotochemische ontstekingsreactie van het hoornvlies en bindvlies van de ogen. De symptomen van sneeuwblindheid zijn pijnlijke, tranende ogen en overgevoeligheid voor licht. Door uitputting van het netvlieskleurensysteem worden gedurende enkele uren alleen roodachtige beelden waargenomen. De ernstige klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen 12 tot 24 uur. Na twee dagen zijn bijna alle klachten verdwenen. Maar een hoge UV-straling kan ook leiden tot een vervroegde permanente vertroebeling van de ooglens.
Sneeuwblindheid kan worden voorkomen door altijd een goed passende skizonnebril te dragen, die de UV-stralen maximaal tegenhoudt, ook aan de zijkant. Draag de bril altijd, zelfs als het bewolkt is. Deze bril dient ook de ogen tegen de koude lucht tijdens het skiën te beschermen, zodat irritatie door uitdroging wordt voorkomen. Het is belangrijk dat men kinderen ook een goede zonnebril geeft tijdens de wintersport. Een speelgoed-brilletje of een simpel skibrilletje zijn niet voorzien van een goed UV-filter.
• De glazen moeten meer dan 90 procent van de uv-straling kunnen wegfilteren (CE-norm 3 of 4).
• De meeste brillen hebben glazen met een licht bollende vorm, zodat het licht niet via kiertjes langs de randen van de bril kan binnenschijnen.
• Goede pasvorm, zodat hij niet bij de eerste de beste buiteling van het hoofd vliegt. Het is prettig als een bril flexibel is, bijvoorbeeld door een verstelbare elastische band.
• Goed ‘ventilatiesysteem’ of met een anticondensbehandeling, zodat het niet beslaat. De meeste skibrillen hebben dubbele of zelfs driedubbele lenzen en ventilatieroostertjes om ervoor te zorgen dat er geen condens op de glazen verschijnt.
• Geen glas, neem bijvoorbeeld onbreekbaar polycarbonaat als je een bril op maat laat maken. Dat is een stuk veiliger.
• Let bij ‘opzetbrillen’ (skibrillen die je over de eigen bril kunt plaatsen) dat je geen gele lenzen neemt. Gele lenzen bieden nauwelijks bescherming en zijn alleen geschikt voor zeer zwak licht.


Laatst bijgewerkt: januari 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram