Shaken Baby Syndroom

dossier Baby’s zijn soms verrassend sterk maar ook zo fragiel. In het begin voel je je als opvoeder misschien ongemakkelijk en onzeker wanneer je de baby vasthoudt.Ouder, opvoeder of babysitter zijn is niet altijd even gemakkelijk.
Een baby is een individu met een eigen beleving, karakter en gevoel, een persoontje op zich.
Dit maakt dat baby’s ons soms echt op de proef kunnen stellen. Het kan wel eens gebeuren dat je ten einde raad bent en op een moment van frustratie, vermoeidheid, woede of paniek de baby door elkaar wil schudden. Velen realiseren zich niet hoeveel schade dit kan berokkenen en denken ten onrechte dat het minder erg is dan slaan.

Het is zeer gevaarlijk een baby hard door elkaar te schudden!

Verwondigen ten gevolge van schudden ontstaan niet als je gewoon met de baby speelt. Schrik er dus niet voor terug om alles met de baby te doen wat hij graag heeft.

Waarom is schudden van een baby gevaarlijk?

Het hoofdje van een baby is groot en zwaar in verhouding tot de rest van het lichaam. Zonder steun valt het hoofdje dan ook achterover omdat de nekspieren nog niet voldoende sterk zijn om het hoofd recht te houden.
Door te schudden gaat het hoofdje zeer snel heen en weer en dit met een grote kracht. Op dat ogenblik kunnen de fijne adertjes scheuren en bloedingen veroorzaken in de hersenen, met volgende gevolgen: stuipen, leermoeilijkheden, blindheid, doofheid, hersenbeschadiging en zelfs de dood. Het gevaar bij schudden is het grootst voor baby’s tot ongeveer 12 maanden oud.Toch kunnen ook peuters en kleuters deze verwondingen oplopen door het schudden.

Je baby stopt niet met huilen

Baby’s kunnen enkel duidelijk maken hoe ze zich voelen of wat ze nodig hebben door te huilen.Wanneer je dan alle logische zaken nagegaan bent (honger, dorst, vieze luier…) en hij blijft maar huilen, probeer dan het volgende:
• knuffelen (weet dat oppakken, vasthouden en knuffelen geen “verwennen” is)
• zachtjes wiegen van het bedje, kinderwagen, box
• zingen voor de baby
• rondlopen met de baby op je arm of in een draagdoek
• muziek laten horen
Wanneer je het huilen, om wat voor reden dan ook, abnormaal vindt, raadpleeg dan je arts of regioverpleegkundige.

Je baby lijkt op te houden met ademen

• Kriebel hem onder de voeten

• Wieg het bedje

• Neem de baby in je armen en ondersteun zijn nekje

Je zenuwen staan op springen

Adem diep in en blaas langzaam weer uit. Leg de baby op een veilige plek, het wiegje, de kinderwagen of de box.Ga even in een andere kamer zitten, met misschien een kopje koffie of thee, en kijk wat TV of luister naar de radio om je gedachten te verzetten. Ga terug naar je baby wanneer je je gekalmeerd voelt.
Probeer in elk geval om niet kwaad te worden op de baby. Dit zal het huilen alleen maar erger maken. Laat de zaken niet oplopen tot je er zelf hopeloos van wordt. Gun jezelf tijdig wat rust.Vraag een vriend(in) of familie om even op de baby te passen terwijl je gaat wandelen, winkelen of iets anders doet. Je kan op verschillende manieren geholpen worden. Bespreek het met je arts of je regioverpleegkundige.

Lees ook: Huilbaby’s: als troosten niet helpt

Schud je baby nooit door elkaar! Zelfs niet wanneer hij ziek is of ophoudt met ademen.

bron: Kind en gezin

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt