Longkanker: het belang van preventie en opsporing
nieuws
Met ongeveer 1,8 miljoen sterfgevallen per jaar is longkanker niet alleen de meest voorkomende, maar ook de dodelijkste kanker wereldwijd. En de ziekte rukt op: tegen 2030 zullen er 2,45 miljoen mensen per jaar sterven aan longkanker. Om de gevolgen van de rookepidemie in te perken, roept de Stichting tegen Kanker de overheid op om te investeren in een antitabaksplan en de organisatie van opsporingsprogramma’s.
Tabakspreventie
De beste preventie is vanzelfsprekend om nooit te beginnen
roken. Maar rokers kunnen de risicofactor ook sterk verminderen door hun slechte gewoonte op te geven. Tabakstop, de gratis dienst om te stoppen met roken van Stichting tegen Kanker, kan hen daarbij helpen. Longkanker kan in 90% van de gevallen vermeden worden als roken volledig wordt uitgebannen. Volgens Suzanne Gabriels, Expert Tabakspreventie bij Stichting tegen Kanker, is daarvoor echter een ambitieus antitabaksplan nodig vanuit politieke hoek.
Lees ook: Hoe veilig is de e-sigaret?
Screening voor zware rokers
In tegenstelling tot
borst-,
dikkedarm- en
baarmoederhalskanker bestaat er in België geen opsporingsprogramma voor longkanker. Uit klinische studies blijkt echter dat bij zware rokers een vroege opsporing door een lage dosis CT-scan een wezenlijk verschil kan maken en de genezingskansen sterk kan verhogen. Bij deze rokers kan longkankersterfte bij een vroege diagnose met 20 tot 24% worden verminderd. In de Verenigde Staten en Nederland bekijkt men al de mogelijkheden om deze screening in te voeren, maar België hinkt vooralsnog achterop.
Lees ook: Meer long-, huid- en maagkankers door klimaatverandering
Uitbreiding behandelingen en onderzoek
Het klassieke trio van chirurgie, radiotherapie en
chemotherapie werd onlangs uitgebreid met gerichte behandelingen en immunotherapie. Hoewel deze therapieën de prognose van veel patiënten aanzienlijk kunnen verbeteren, zijn ze duur en werken ze niet bij alle patiënten. En evenmin bij alle soorten longkanker. Er is dus nog veel onderzoek nodig om de slaagkansen van deze behandelingen te vergroten.
Een van de onderzoeksprojecten die gefinancierd worden door de Stichting tegen Kanker is erop gericht longkankerpatiënten te identificeren bij wie immunotherapie mogelijk is. Professor Flamen van het Jules Bordet Instituut die het onderzoeksteam leidt, legt de opzet van de studie uit: “Dankzij de laatste ontwikkelingen op het gebied van PET-scan, kunnen wij de fibroblasten (belangrijkste cel van bindweefsel) analyseren die de tumor omgeven en die de effecten van immunotherapie sterk kunnen verzwakken. Ons doel is om de aanwezigheid van tumorfibroblasten te beoordelen voor en tijdens de behandeling. In combinatie met de beoordeling van circulerend DNA (genetisch materiaal dat door kankercellen wordt afgegeven) en andere parameters, zouden wij de behandeling van patiënten met longkanker dan beter kunnen personaliseren en optimaliseren.”
Lees ook: Kankerpatiënten kunnen voor protontherapie nu ook in Leuven terecht
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: februari 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.