Pneumothorax: wat is een klaplong en is een behandeling nodig?

In dit artikel
Pneumothorax: wat is een klaplong en is een behandeling nodig?

dossier Bij een klaplong of pneumothorax is er in de borstholte buiten de long vrije lucht aanwezig. Die lucht drukt op de inwendige organen, dus ook op de long. Daardoor neemt het volume van de long af, soms zelfs in die mate dat er enkel een klomp overblijft ter grootte van een vuist.

Lees ook: Longembolie: hoe gevaarlijk is een trombose in de longen?

Wat is een klaplong?

123_klaplong_20211.jpg
Rond de longen zitten twee vliezen met een dun laagje vocht. Ze beschermen de longen en zorgen ervoor dat deze organen tijdens de ademhaling kunnen uitzetten en inkrimpen. Normaal zit er geen lucht in de ruimte tussen beide longbladen, ook wel de pleuraholte genaamd. Als er echter een lek zit in een van de twee longvliezen, dan komt er lucht tussen de vliezen. Deze opening kan ontstaan van buiten uit of van binnen af, maar het resultaat is hetzelfde: er stroomt lucht naar de pleuraholte, waardoor het systeem waarbij longweefsel door negatieve druk of onderdruk in de pleuraholte tegen de borstwand ‘geplakt’ zit, verstoord geraakt. 

Naarmate de pleuraholte zich verder vult met lucht, zal de long gedeeltelijk of helemaal inklappen, zoals een lekke band of ballon. Een klaplong kan spontaan (zonder aanleiding) ontstaan, of ten gevolge van een andere longaandoening of een letsel (trauma).

Lees ook: COPD of 'rokerslong': chronische en langzaam progressieve longaandoening

Symptomen

Bij een klaplong ervaar je plots een scherpe, snijdende pijn aan één zijde van de borstkas die je vooral voelt als je ademhaalt. Je kan ook last krijgen van benauwdheid en kortademigheid. Soms kan je zelfs blauw aanlopen door het tekort aan zuurstof. Mogelijks straalt de pijn bij een klaplong uit naar de schouder en heb je een prikkelhoest.


Hoe meer lucht er tussen het longvlies en het borstkasvlies komt, hoe groter de kans is dat je klachten krijgt. Als er maar heel weinig lucht tussen de vliezen zit, is het dus mogelijk dat je er niets van merkt. De symptomen verminderen bovendien na verloop van tijd, waardoor iemand soms met een klaplong blijft rondlopen zonder het te beseffen.

Lees ook: Mogelijke oorzaken van kortademigheid

Behandeling

Bij een spontane klaplong die gedeeltelijk is ingeklapt zit er maar weinig lucht tussen de vliezen. Er is geen behandeling nodig op voorwaarde dat niet meer dan de helft van de longholte is ingenomen bij een gezond persoon zonder kortademigheid. Wel moet een arts de toestand strikt opvolgen. Na drie à vier dagen moet er een duidelijke verbetering merkbaar zijn en na twee weken moet volledige genezing volgen.


Als een persoon met een chronische longziekte of ernstige kortademigheid een volledig ingeklapte long heeft, is altijd een meer actieve behandeling nodig. De lucht moet in dat geval met een holle naald of via een plastic drain weggezogen worden. Als de genezing uitblijft, dan voert men soms een kijkoperatie uit om het luchtlek te sluiten.

Als je eenmaal een klaplong hebt gehad, moet je een aantal algemene richtlijnen volgen: 

  • stoppen met roken;
  • drie maanden niet vliegen of duiken;
  • twee maanden niet sporten;
  • zes weken geen zwaar huishoudelijk werk doen of zware lasten tillen.

In de beginperiode is het ook belangrijk om veel te rusten. Nadien kan je geleidelijk je activiteiten weer opbouwen.

Bronnen:
https://www.mmc.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.longfonds.nl
https://www.uza.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram