Gorgelen met zout water tegen keelpijn en hoest

dossier

Heb je keelpijn of een kriebelhoest? Gorgelen met zout water is een van de oudste huismiddeltjes die wereldwijd wordt gebruikt om keelpijn, vastzittend slijm, en mondinfecties te verlichten. Maar zijn de effecten ook wetenschappelijk bewezen?

Lees ook: Van keelpijn tot keelontsteking: Wat kan je zelf doen?

Waarom gorgelen met zout water?

Getty_zoutwater_2024.jpg

© Getty Images

Gorgelen met zout water zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Zo zou het helpen bij:

  • keelpijn en -een keelontsteking: Wanneer je gorgelt met een zoutoplossing, wordt water onttrokken aan gezwollen slijmvliezen in de keel. Dit vermindert zwelling en ontsteking, wat verlichting kan geven bij keelpijn en andere symptomen zoals slijmproductie.
  • infecties: Zout is van nature een mild antisepticum, wat betekent dat het bacteriën en andere pathogenen kan bestrijden. Door te gorgelen met zout water kunnen bacteriën, virussen, en schimmels worden geëlimineerd of geremd in hun groei, wat bijdraagt aan een snellere genezing van infecties in de keel en mond.
  • allergieën, omdat gorgelen met zout water slijm en allergenen uit de keel spoelt en irritatie vermindert.
  • het onderhouden van je mondhygiëne: Het zou bijdragen aan een betere mondgezondheid door bacteriën die tandvleesproblemen en slechte adem veroorzaken te verwijderen.

Dat is althans wat wordt gezegd. Maar klopt dat ook? Wat zegt de wetenschap?

Lees ook: Wat is het best bij keelpijn: koude of warme dranken?

Wetenschappelijk bewijs

Goed nieuws, want de voordelen van gorgelen met zout water zijn ook effectief wetenschappelijk bewezen. 

  • Preventie van infecties: Een studie gepubliceerd in de American Journal of Preventive Medicine toonde aan dat regelmatig gorgelen met zout water de kans op bovenste luchtweginfecties significant kan verminderen, vooral bij mensen die vatbaar zijn voor verkoudheden en keelontstekingen. Deelnemers die driemaal daags gorgelden hadden minder vaak symptomen van een verkoudheid of infectie.
  • Vermindering van keelpijn: Een ander onderzoek in The Journal of Family Practice stelde vast dat het gebruik van een zoutoplossing bij keelpijn helpt bij het verminderen van pijn en ontsteking. Het werkt vaak sneller dan veel zelfzorgmiddelen zoals keelpastilles.
  • Orale gezondheid: In een studie gepubliceerd in The Journal of Clinical Periodontology werd geconcludeerd dat gorgelen met zout water helpt bij het verminderen van tandvleesontsteking (gingivitis) en tandplak. Dit is vooral nuttig voor mensen met parodontale problemen of die onlangs een tandheelkundige ingreep hebben ondergaan.

Lees ook: Helpt honing bij keelpijn?

Hoe gorgelen met zout water?

Een effectieve zoutoplossing maak je door een halve theelepel zout op te lossen in een glas warm water (ongeveer 250 ml). Het is belangrijk om warm, maar niet heet water te gebruiken, omdat dit het comfort verhoogt en de oplossing sneller oplost. Het wordt aanbevolen om gedurende 30 seconden te gorgelen en daarna de oplossing uit te spugen.

Lees ook: Neusdouche: waarom onze neus spoelen met zout water?

Hoe vaak gorgelen met zout water?

Gorgelen met zout water kan veilig meerdere keren per dag worden gedaan, afhankelijk van de symptomen en het doel. 

  • Keelpijn en slijmoplossing: 2-3 keer per dag gorgelen is meestal voldoende om verlichting te bieden en overtollig slijm te verwijderen.
  • Mondhygiëne en tandvleesproblemen: Het kan ook preventief gebruikt worden, maar hou het bij een paar keer per dag om te voorkomen dat het mondslijmvlies uitdroogt.


Doe het sowieso niet vaker dan 5 keer per dag, anders kan het leiden tot irritatie van het mondslijmvlies en uitdroging van de keel. 

Lees ook: Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram